Un chirurg din Cluj marginalizat în România din cauza vârstei, a ajuns în Ungaria șeful unui program național

Distribuie!


Tras pe linie moartă” pentru că a împlinit 65 de ani, doctorul clujean Dan Nicolau, care are la activ peste 6.000 de operații, a plecat să lucreze în Ungaria, pentru că nu a mai fost nevoie de el în România.

 

Medicul clujean Dan Nicolau s-a perfecționat în efectuarea de operații cu laser, pentru îndepărtarea metastazelor pulmonare. În lunga lui carieră a operatde vreo 6.000 de ori cu acest aparat, care nu mai are niciun secret pentru el. Operația prelungește viața bolnavilor de cancer cu cel puțin un an. Doctorul a împlinit 65 de ani pe 4 martie 2016, iar din 1 iunie2016 i s-a comunicat, scurt, oficial, că cererea lui de prelungire a activității nu a fost aprobată. A fost umilit, propunându-i-se să facă gărzi, dar fără să mai poată face operații. A cerut să fie încadrat cu o oră, numai ca să mai opereze, dar și acest lucru i-a fost refuzat. ”Dacă 90 de lei nu a avut Statul Român pentru mine, atât ar fi trebuit să plătească la nivelul de o oră, atunci am plecat acolo unde m-au primit cu brațele deschise, la Debrecen”, spune doctorul Dan Nicolau.


 

Înainte de pensionare, medicul clujean a încercat să discute cu ministrul Sănătății de atunci, Patriciu Achimaș Cadariu, dar fără rezultat. A fost plimbat între secretare, dar cu ministrul, tot clujean, nu a vorbit.

 

După ce a fost trecut pe liber, cum s-ar zice, deși este un medic de excepție, Dan Nicolau a ales o clinică privată de la Debrecen, Ungaria, foarte bine dotată și echipată în domeniul recuperării sau al chirurgiei toracice.


 

Medicul spune că, prin tehnica folosită de el, tumorile sunt distruse cu fascicolul laser: „Nu contează câte tumori sunt. Am scos acum la Debrecen, din plămânul unui pacient, 22 de tumori. Nu contează nici mărimea acestora. Singurul lucru care contează este ca pacientul să poată suporta operația”.

 

În total, o statistică făcută pe 3.000 de pacienți a evidențiat faptul că metoda a prelungit viața acestor pacienți cu 12 luni. „Eu am pacienți operați de doi, și de trei ani, și își văd de viață și de familia lor. În România parcă nu este viziune. Oriunde în lume, metastazele de ficat, de plămân etc, au tratatemente. Doar la noi parcă nu se dorește o schimbare de paradigmă”, spune Nicolau.

 

Se poate, dar nu în România

 

În Ungaria, medicul clujean a fost primit cu brațele deschise la o clinică privată, unde a început deja să opereze. În plus, ungurii l-au invitat la Budapesta, unde i s-a comunicat că a fost numit coordonatorul programului național de chirurgie laser în metastazele pulmonare. ”Vor să cumpere șase aparate. Ei nu au făcut niciodată asemenea operații, până când am ajuns eu acolo. Dvs. credeți că în România nu sunt bani pentru un astfel de program. Sunt, dar nu este voință și viziune”, e revoltat medicul Nicolau.

 

Dincolo de faptul că a ajuns să opereze în Ungaria, clujeanul este supărat pe faptul că România făcea parte din elita celor șase țări unde se operau astfel de metastaze. ”Noi, românii, am fost proști. Eram printre singurele șase țări care făceam aceste operații. Este Germania și Marea Britanie, unde se lucrează serios. Și la noi se lucra serios, dar nu se mai lucrează. Puteam face un brand, cum era cu Ana Aslan. Puteam să aducem un renume medicinii românești”, mai spune medicul Nicolau. Prima operație a fost făcută de Dan Nicolau, în Ungaria, în data de 7 decembrie. În aceeași zi au urmat alte două operații, iar de atunci medicul face ceea ce a făcut o viață întreagă. Și nu mai poate face la Cluj, ci la o clinică din Ungaria, unde prelungește viața bolnavilor de cancer la plămâni.

http://www.stiridecluj.ro/social/un-chirurg-din-cluj-marginalizat-in-romania-din-cauza-varstei-a-ajuns-in-ungaria-seful-unui-program-national

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...