Terapia cu pisici. Torsul pisicii îți poate salva viața

Distribuie!


Torsul pisicii te poate ajuta dacă ai probleme de sănătate. Există psihologi care susțin că multe stări legate de stresul zilnic pot fi combătute astfel.

Dacă ai o pisică ar fi bine să știi că simpla ei prezență are puteri miraculoase. Torsul animalului de companie poate trata stări precum stresul, insomnia sau anxietatea. Medicii i-au găsit și un nume: felinoterapie.


Printre cei care promovează acest tratament se numără și medicul veterinar Jean-Yves Gauchet, cel care a introdus în Franţa „terapia torsului”.

„Când organismul luptă împotriva unor situaţii delicate, cum ar fi stresul, torsul pisicii emite vibraţii sonore liniştitoare şi binefăcătoare, cam ca muzica”, spune medicul veterinar, care insistă pe beneficiile pe care le ai dacă ții o pisică în casă.


De unde vine torsul

Torsul pisicii vine din laringe, iar vibraţiile sale sunt un semn de liniştire între pisici. „Este primul semnal pe care mama îl trimite puiului, apel de recunoştinţă şi calm care funcţionează şi în relaţia cu omul”, mai spune veterinarul.

„Frecvenţele joase, între 20 şi 50 hertzi, ale torsului sunt percepute de timpan, dar şi de corpusculii lui Pacini, terminaţii nervoase aflate aproape de suprafaţa pielii. La creierul uman se transmit atunci gânduri pozitive şi de stare bună”, subliniază medicul.

Avantajele de a avea în casă o pisică nu se limitează la tors: „Pisica este un copil etern: îi place să fie alintată şi nu cere decât să te joci din când în când cu ea. Umple astfel o lipsă de afecţiune pentru cei care nu au copii”, mai spune veterinarul francez.

Pisicile sunt bune mai ales în prezența bătrânilor și a persoanelor bolnave: „Unul din clienţii noştri suferă de tulburări de comportament şi numai prezenţa pisicii sale îl calmează şi îl ajută să adoarmă”, spune Bruno Hardy, asistent la o casă pentru vârstnici.

S-au scris și cărți despre beneficiile „terapiei prin tors”. „Este un puternic antistres, element de reglare a tensiunii arteriale, de ameliorare a capacităţii imunitare şi de susţinere psiho-motorie”, arată ea, referindu-se la rezultatele unui studiu desfăşurat în anii 1950 de medici americani.

„La o fractură egală, pisica se reface de trei ori mai repede decât orice alt animal. Vibraţiile emise prin tors au fost de altfel reproduse de kineto-terapeuţi pentru a grăbi cicatrizarea osoasă”.

Studiile ştiintifice au arătat ca pisicile sunt mult mai mult decât nişte animale de companie pufoase, amuzante şi predispuse să devină, fără să facă nimic special, vedete pe Internet. Acestea au un efect terapeutic extraordinar, putând fi de real ajutor persoanelor care suferă, de exemplu, de afecţiuni ale inimii.

Ştiaţi că o persoană care are o pisică îşi reduce semnificativ riscul de a face infarct? Aceasta este concluzia unui studiu desfăşurat pe parcursul a 10 ani, la University of Minnesota’s Stroke Institute, la care au luat parte peste 4.000 de americani.

După această perioadă de 10 ani, proprietarii de pisici au prezentat un risc cu 30% mai scăzut de a deceda în urma unui atac de cord, în comparaţie cu persoanele care nu aveau pisici. Cum se explică acest fapt? Pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres şi a tensiunii arteriale. În plus, pisicile „sunt vinovate” de la eliberarea de oxitocină în creier.

Oxitocina este denumită şi hormonul dragostei şi al ataşamentului, toate manifestarile de tandreţe, mângâierile, îmbrăţişările, vorbele afectuoase determină creşterea cantităţii acest hormon, care are un efect vindecător nesperat asupra trupului.

De asemenea, atunci când cineva se joacă cu o pisică, creierul acestuia secretă serotonină şi dopamină, care reduc stresul şi induc organismul într-o stare de armonie, stabilizând în acelaşi timp sistemul imunitar.

Studiile au mai arătat şi că:

Proprietarii de pisicii sunt mai puţin predispuşi la depresie.

Prietenii pisicilor au un nivel mai scăzut al colesterolului şi trigliceridelor.

Cei care au suferit un atac de cord trăiesc mai mult dacă au în casă o pisică.

În plus, torsul pisicii are puteri terapeutice. Conform unui articol publicat în Scientific American, pisicile torc cu o frecvenţă între 25 şi 150 hertzi, iar acest sunet poate ajuta la refacerea densităţii osoase şi a nivelului de energie.
S-ar putea să observaţi că, după ce pisica s-a aşezat pe pieptul dumneavoastră, torcând harnică, vă simţiţi brusc revigorat. Asta pentru că frecvenţa torsului pisicii efectiv vă vindecă celulele din organism.

Torsul pisicii are efecte terapeutice

Beneficii incontestabile atunci când ai o pisică în casă. Torsul ei îți poate salva viața

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...