Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

Distribuie!


In Elvetia va avea loc un referendum pentru legiferarea salariului minim pe economie si pentru ca acesta sa fie de 4.000 franci elvetieni, respectiv 3.240 euro, pe data de 18 mai.

In cazul in care se aproba initiativa, Elvetia va putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind de departe tara unde s-a legiferat cel mai mare salariu minim din lume.


Initiativa le apartine unor sindicate, care considera ca traiul este mai scump ca la altii, ca venitul national se imparte inechitabil intre membrii societatii si care incearca sa se faca remarcate, fara sa observe ca un asemenea referendum are sanse mici sa reuseasca, comenteaza Le Figaro.

Elvetienilor nu le arde de salarii majorate


Pe de o parte, chiar si in prezent numai 9% din salariati primesc sub 3.240 euro, iar pe de alta parte unele companii si-au stabilit acest prag fara sa aiba nevoie de reglementari federale.

Cu titlu de exemplu, ziarul citeaza compania LIDL, care si-a platit la sfarsitul anului trecut toti angajatii sai din marketurile elvetiene cu salarii de la 4.000 franci, respectiv de la 3.240 euro, in sus.

In plus, majorarea salariului minim ar crea presiuni asupra salariului mediu, la nivel de 7.275 euro pe luna. Poate cetateanul de rand este constient de faptul ca, la nivel european, stacheta sa sta foarte sus, iar o tulburare a ordinii insitituite i-ar putea dauna.

Sondajele efectuate pana in prezent arata ca elvetienii nu doresc nici legiferarea unui salariu minim, nici stabilirea pragului de 3.240 euro. Concret, 52% dintre cei chestionati resping initiativa, 40% o sustin, iar 8% o privesc cu indiferenta.

Argumentele opozantilor sunt pe cat de simple, pe atat de chibzuite. Cel mai important este acela ca salariul minim nu antreneaza la munca persoanele slab calificate, ci le incurajeaza sa se complaca in situatia lor. Popular vorbind, o asemenea reglementare stimuleaza lenea.

Nu vrem in UE!

Ba chiar ar putea pune stavila perfectionarii profesionale, atata vreme cat omul necalificat stie ca are garantat un salariu de 1,83 ori mai mare decat necalificatul din Luxemburg, de 2,56 decat cel din Marea Britanie, de 7,30 ori decat in Spania, de 9,67 ori decat in Ungaria si chiar de 20,63 ori decat in Romania sau Bulgaria, situate ca de obicei in coada clasamentului european, aproape la egalitate.

Pe scurt, ce nevoie are de salariu minim garantat o tara situata in topul celor mai ridicate venituri, unde asa zisii “saraci” n-au ce sa-si ravneasca mai mult?

Culmea este ca aceasta tara mica, dar prospera, nu-si datoreaza succesele faptului ca ar apartine vreun grup de forte economice gata sa se ajute reciproc intre ele, ci conteaza numai pe propriile mijoace de a-si organiza economia.

Elvetia a votat printr-un referendum din decembrie 1992 impotriva aderarii la UE, cu care insa a intretinut si intretine bune relatii bilaterale de parteneriat.

In martie 2001, elvetienii au reconfirmat optiunea lor din 1992, n-au aderat la UE, dar si-au armonizat practicile economice cu cele ale Uniunii, in tentativa de a-si ameliora competitivitatea pe plan international.

Un referendum zgomotos

N-ar trebui insa trasa concluzia ca neparticiparea la UE ar fi cheia succesului elvetian. Incontestabil, cheia sta in performantele industriei, in disciplina severa bancar-financiara, in educatia cetateneasca si intr-o guvernare reusita.

De altfel, standardul ridicat de viata al elvetienilor dateaza mult anterior infiintarii UE, ferind tara de convulsii sociale, cele care determina adesea guvernele altor state sa cedeze principiilor, luand masuri pe cat de populiste, pe atat de paguboase.

Sa nu uitam ca Elvetia este o federatie, in care se vorbesc patru limbi distincte, toate recunoscute de stat: germana, franceza, italiana si retoromana. Niciuna din aceste grupari etnice nu se ridica impotriva alteia si nu s-a ridicat vreodata.

Daca n-ar fi dominat toleranta si armonia sociala, poate ca Elvetia ar fi pasit demult pe drumul contraproductiv al Iugoslaviei sau pe drumul de costise ce duce la conflicte in Ucraina.

Probabil ca aceasta tarisoara cu patru structuri etnice a avut norocul unor conducatori cu spirit vizionar, care au stiut sa nu se lase antrenati in niciunul din cele doua Razboaie Mondiale, mentinandu-si echilibrul chiar si in momentul mai recent cand America si Europa s-au pomenit rostogolite in criza.

Ca urmare, ascult cu toata admiratia cand aflu cat castiga elvetianul de rand pe luna, chiar daca noi ceilalti tragem mata de coada pe pamant, non-stop.

http://www.ziare.com/bani/valuta/tara-unde-cetatenii-nu-vor-nici-salariu-minim-de-3-240-de-euro-nici-sa-intre-in-ue-1295518

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...