Şeful Statisticii: România pierde în fiecare an câte 80.000 de locuitori din cauze naturale, echivalentul a două oraşe mici. Din migraţie externă se mai pierd încă 40.000 de locuitori

Distribuie!


Mortalitatea ridicată, rata fertilităţii scăzute de după anul 1990 şi migraţia externă au fost factorii cu un impact foarte mare asupra scăderii populaţiei rezidente, potrivit lui Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

“Din 1990 până în 2013, o pondere de 70 – 80% din reducerea populaţiei rezidente s-a datorat în special migraţiei externe, însă în perioada 2013- 2014 populaţia a scăzut mai ales ca urmare a diferenţei mari dintre numărul de persoane decedate şi al numărului de nou-născuţi. În 2014, a avut loc o reducere cu 80.000 a populaţiei ca urmare a factorilor naturali, aceasta fiind diferenţa dintre numărul persoanelor decedate şi a noilor născuţi vii. Această reducere echivalează cu dispariţia a două oraşe mici în fiecare an. În plus, populaţia României a mai scăzut în 2014 cu 40.000 de persoane ca urmare a migraţiei externe”, a explicat Tudorel Andrei, în cadrul unui eveniment organizat astăzi la Institutul Naţional de Statistică, cu ocazia lansării Anuarului Demografic al României.


Înainte de anul 1989, rata fertilităţii ajunsese la valoarea de 2,15 copii la o femeie în România, apropiată de nivelul ratei de înlocuire a populaţiei. O măsură politică – interzicerea avorturilor printr-un decret dat la finalul anului 1966 – a făcut ca, în primii ani de la adoptare, să existe o creştere “exagerată” a numărului de copii, însă ulterior s-a revenit la un comportament raţional, iar populaţia României a ajuns la un nivel optim al ratei de fertilitate. Cu toate acestea, după căderea regimului comunist, acest indicator a scăzut dramatic, ajungând în 2014 la nivelul de 1,3 de copii la o femeie, insuficient pentru stoparea scăderii populaţiei.

În ceea ce priveşte fenomenul migraţiei externe, datele Statisticii arată că populaţia a scăzut şi ca urmare a faptului că 2,3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, anul de vârf fiind 2007 (anul intrării României în Uniunea Europeană), când din ţară au “dispărut”, dintr-o dată, peste jumătate de milion de locuitori.


http://www.zf.ro/profesii/seful-statisticii-romania-pierde-in-fiecare-an-cate-80-000-de-locuitori-din-cauze-naturale-echivalentul-a-doua-orase-mici-din-migratie-externa-se-mai-pierd-inca-40-000-de-locuitori-14915489

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...