Satele din munți unde oamenii trec de 90 de ani. Localnic: „Aici este Raiul de pe pământ“

Distribuie!


Ascunse în Munții Metaliferi, satele Mada și Stăuini din Hunedoara oferă călătorilor o panoramă spectaculoasă. Mulți dintre localnici sunt vârstnici, ajunși la peste 90 de ani. Unii reușesc să se bucure de „raiul de pe pământ”, așa cum au numit locul.

Rezervația Cheile Madei din Hunedoara și Muntele Setraș, două locuri emblematice, mărginesc văile în care se întind satele Mada și Stăuini (video), ascunse în Munții Metaliferi, deasupra văii Geoagiului din Hunedoara.


În valea înconjurată de frumuseți ale naturii mai locuiesc câteva zeci de oameni, mulți dintre ei vârstnici, iar unii trecuți de 90 de ani, deși au avut parte, spun ei, de o viață plină de greutăți, trăind din creșterea animalelor și din roadele pământului mai puțin fertil.

Satul Mada din Hunedoara, un colț de rai

Cele mai multe familii locuiesc în satul Mada, al cărui centru traversat de un drum asfaltat recent. Ulițele au rămas de pământ și piatră, la fel și drumul care leagă Mada de Stăuini, un cătun locuit de câțiva vârstnici, unii ajunși la nouă decenii de existență.


Multe gospodării din cele două așezări au rămas pustii. Alte case vechi, din cărămidă roșie, sunt locuite de vârstnici ori au fost cumpărate pentru a fi transformate în case de vacanță.

Dorel Părău, un fost dirijor de cor și profesor de muzică din Orăștie, a cumpărat o casă veche în satul Mada din Hunedoara în anii ’90. A fost una dintre cele mai fericite alegeri din viața sa.

Am păstrat apartamentul din Orăștie, însă de 15 ani, când ne-am mutat aici, nu am mai stat acolo. Aici este Raiul pe pământ, nu aș mai putea trăi o zi la bloc, aici tot timpul avem ceva de făcut”, spune fostul dascăl, ajuns la 76 de ani.

„Zilele trecute am căzut și mi-am rupt mâna, dar nu a avut cine să mă ajute. Sunt oricum prea săracă să mai merg la vreun doctor. Îmi aștept fiul să mai treacă pe la mine, din Orăștie, că nu mai știu nimic de el”, spune bătrâna.

Drumul de la Stăuini se afundă în pădure și devine aproape impracticabil cu mașina. La câțiva kilometri distanță, se înfățișează așezările din jurul vechilor mine de aur de la Săcărâmb și Băița, care oferă călătorilor o panoramă spectaculoasă spre valea Mureșului și Deva.

Sate de munte, înconjurate de monumente ale naturii

Cheile Madei din Hunedoara (video) au fost săpate de apele pârâului Balșa în versanții calcaroși ce despart satele Mada și Balșa.

Au o lungime de peste doi kilometri și datorită frumuseții lor și a biodiversității regăsite aici, au fost declarate rezervație a naturii.

Canionul ascunde o peșteră zidită în munte, care ar fi fost locuită în vremea dacilor, încă a rămas un adăpost al unor colonii de lilieci. În aceleași chei, spun localnicii, se revarsă un izvor mineral cu apă potabilă ale căror calități sunt apreciate.

În partea opusă a văii, relieful este dominat de crestele foștilor vulcani ai Metaliferilor din care se distinge muntele Setraș (Cetraș), care se înalță la 1.080 de metri deasupra ținuturilor Băiței și Geoagiului, punând în umbră șirul de „turnuri” mai mici din vecinătatea sa.

Vulcanul stins atrage privirile călătorilor de la zeci de kilometri, datorită formei sale de piramidă alungită, ca vârful Retezat, ce aduce aminte de muntele care se vede la orizont, de pe culmile sale, în zilele senine.

Spre deosebire de Retezatul „dăltuit” în urma glaciațiunilor, Muntele Setraș s-a format în urma vulcanismului și astfel a păstrat în adâncurile sale unele dintre cele mai bogate zăcăminte de metale prețioase.

https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/satele-din-munti-unde-oamenii-trec-de-90-de-ani-2318203.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...