Rotația Pământului încetinește: care e motivul și cum ne afectează asta

Distribuie!


Forța din spatele acestei modeste, dar totuși perceptibile schimbări a fost depistată de sateliți și alte metode similare. „Pentru că ghețarii se află la laltitudini mari, atunci când se topesc distribuie apă către latitudini mai mici, precum un patinator care își îndepărtează mâinile de corp pentru a-și ține corpul sub control”, a explicat Jerry Mitrovica, geofizician la Universitatea Harvard.

Mișcarea gheții și tipirea apei generează, de asemenea, o migrație a axei Pământului către poli, mai spun cercetătorii. „Să ne imaginăm un patinator care nu își îndepărtează mâinile în linie dreaptă, ci mai degrabă în unghiuri diferite. Acest lucru va provoca o clătinare în față și în spate. Cam așa se întâmplă și cu Pământul”.


Topirea ghețarilor și creșterea nivelului apelor duce la deplasarea axei de rotație cu mai puțin de un centimetru pe an, a mai spus Mitrovica. De asemenea, acest proces a generat și creșterea duratei zilei cu o miime de secundă. De acord, efectele sunt mici deocamdată, dar reflectă schimbările negative pe care omul le generează.

Deocamdată, această încetinire nu reprezintă un pericol, dar dacă rata de topire a ghețarilor crește în continuare, impactul va deveni din ce în ce mai puternic. Dacă ne imaginăm că ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă 161 de miliarde de tone, înțelegem că nu e de joacă. Studiul a fost publicat în Science Advances


https://playtech.ro/2015/rotatia-pamantului-incetineste-care-e-motivul-si-cum-ne-afecteaza-asta/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...