Rotația Pământului încetinește: care e motivul și cum ne afectează asta

Distribuie!


Forța din spatele acestei modeste, dar totuși perceptibile schimbări a fost depistată de sateliți și alte metode similare. „Pentru că ghețarii se află la laltitudini mari, atunci când se topesc distribuie apă către latitudini mai mici, precum un patinator care își îndepărtează mâinile de corp pentru a-și ține corpul sub control”, a explicat Jerry Mitrovica, geofizician la Universitatea Harvard.

Mișcarea gheții și tipirea apei generează, de asemenea, o migrație a axei Pământului către poli, mai spun cercetătorii. „Să ne imaginăm un patinator care nu își îndepărtează mâinile în linie dreaptă, ci mai degrabă în unghiuri diferite. Acest lucru va provoca o clătinare în față și în spate. Cam așa se întâmplă și cu Pământul”.


Topirea ghețarilor și creșterea nivelului apelor duce la deplasarea axei de rotație cu mai puțin de un centimetru pe an, a mai spus Mitrovica. De asemenea, acest proces a generat și creșterea duratei zilei cu o miime de secundă. De acord, efectele sunt mici deocamdată, dar reflectă schimbările negative pe care omul le generează.

Deocamdată, această încetinire nu reprezintă un pericol, dar dacă rata de topire a ghețarilor crește în continuare, impactul va deveni din ce în ce mai puternic. Dacă ne imaginăm că ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă 161 de miliarde de tone, înțelegem că nu e de joacă. Studiul a fost publicat în Science Advances


https://playtech.ro/2015/rotatia-pamantului-incetineste-care-e-motivul-si-cum-ne-afecteaza-asta/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații
O femeie a dezvăluit trucul cu care cucerește angajatorii la orice interviu. „Vor avea mereu îngrijorări”
Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: V-au spus ca “fabricile lui Nicolae Ceauşescu” erau energofage, poluante, neperformante, prost administrate? Mormane de fier vechi care trebuiau puse la pământ? Ei bine, v-au minţit!
De ce e bine să arunci o aspirină în cuva mașinii de spălat. Rezultatul te va lăsa fără cuvinte!
Există trei căi sigure către Împărăția Cerurilor!
Documentar realizat în epoca Ceaușescu pentru strănepoții care vor locui în București în anul 2080
Inginerii deveniți hackeri preiau controlul de la 15 km distanță asupra unui Jeep Cherokee. Blochează ușile, dezactivează frânele, opresc motorul, accelerează mașina, învârt volanul fără ca șoferul să poată face ceva.
Satul unic din România care stătea cocoțat pe un munte de aur: povestea El Dorado-ului nostru
Templul de la Baalbek – cel mai mare templu de pe Planeta! O lespede gigantica de granit, din apropierea templului, are 25 m lungime, 6 m inaltime, 6 m latime si 1.500 de tone ! Nici o firma de constructii de pe Planeta, nu are macarale care sa poata ridica aceste blocuri de piatra enorme!
Dacă găsiți această buruiană în curte, nu o aruncați – previne diabetul de tip 2, artroza, bolile cardiovasculare
Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth, locuitorii din Mediaş care au cucerit America. Peste Ocean, au inventat primul ştergător de parbriz automat din lume
20 de plangeri comune care ne scad vibratia
FOTO Fabulosul fenomen natural surprins în Bucegi, asemănător aurorelor polare

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...