Plantele care te scapa de pietre la rinichi

Distribuie!


 Litiaza renală este cea mai frecventă afecţiune a aparatului urinar, caracterizată prin prezenţa la nivelul rinichilor sau a tractului urinar (uretere – care fac legătura între rinichi şi vezică -, vezică urinară sau uretră – porţiunea finală a aparatului urinar care face legătura între vezică şi exterior) a calculilor urinari. Aceştia, denumiţi popular „pietre la rinichi”, sunt de fapt bucăţi de minerale compuse în general din acid uric şi fosfat de calciu care sunt rezultatul cristalizării sărurilor prezente în urină.

Cum apar pietrele la rinichi?


În 90% din cazuri calculii au mărimea unui fir de nisip, fiind eliminaţi cu uşurinţă şi fără simptome. Totuşi, calculii pot fi şi mai mari, ajungând până la mărimea unui bob de mazăre sau a unei mingi, caz în care vor provoca dureri intense (colica nefritică).

Cei mai frecvenţi (în circa 75-85% din cazuri) sunt calculii pe bază de calciu (oxalat şi fosfat de calciu). Dar de ce se acumulează calciul la nivelul aparatului urinar? Acest lucru este normal? Mai mulţi factori contribuie la creşterea concentraţiei de calciu în urină. Printre aceştia se numără deshidratarea, aportul excesiv de vitamina D, unele medicamente (hormonii tiroidieni sau diureticele) şi unele boli (cancer, boli renale, hiperparatiroidism).


Alt tip de calculi sunt cei compuşi din magneziu şi din amoniac. Ei apar în urma infecţiilor bacteriene cronice ale căilor urinar datorită faptului că bacteriile produc enzime ce cresc cantitatea de amoniac din urină. Acest tip de calculi este mai frecvent la femei. Deseori, se dezvoltă la persoane care utilizează catetere urinare o perioadă îndelungată.

Aţi calculi sunt cei formaţi din acid uric. Acest acid este un produs al metabolismului proteinelor, o dietă bogată în proteine ducând la un exces de acid uric în urină. Pacienţii cu gută sau cei care efectuează chimioterapie sunt predispuşi la apariţia acestui tip de calculi renali.

Simptomele de litiaza renala

În funcţie de tipul calculilor, litiaza renală poate avea sau nu simptome. Dacă este vorba de nişte calculi mici este posibil nici să nu ştim că am avut probleme cu această afecţiune. Dacă însă calculii sunt mari, în timpul deplasării lor vom avea de-a face cu mari dureri, numite colici. Durerea din litiaza urinară este constantă, cu debut brusc, calculii producând dureri intense în porţiunea inferioară a spatelui, în părţile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, pelvisului sau a organelor genitale. Deseori persoanele care au avut astfel de dureri le descriu ca fiind cele mai groaznice dureri avute.

Pe lângă durere, care este semnul principal al acestei boli, pacienţii mai pot avea senzaţii de greaţă şi vomă, sânge în urină (provocat de faptul că, pe măsură ce se deplasează, calculii produc răni pe tractul urinar), urinări frecvente şi dureroase (atunci când calculul este în ureter sau în uretră), febră, pierderea poftei de mâncare, diaree sau constipaţii sau transpiraţii abundente.

Beţi zilnic suficiente lichide pentru a preveni pietrele la rinichi!

Un aport corect de lichide în organism (cel puţin 2 litri pe zi) ajută la curăţirea căilor urinare, diluează acidul uric şi împiedică agregarea cristalelor astfel încât probabilitatea de formare a calculilor este mult redusă. Beţi lichide inclusiv seara înainte de culcare pentru ca urina să nu devină foarte concentrată peste noapte.

Atenţie însă la ce lichide consumaţi. S-ar putea crede că orice lichid este bun pentru a evita formarea calculilor, dar nu este chiar aşa. Ceaiul negru sau ceaiul la gheaţă conţin mulţi oxalaţi, băuturile tip cola sunt prea acide,bereastimulează eliminarea de acid uric şi acid oxalic, iar apa de la robinet conţine prea mult calciu. Evitaţi deci aceste lichide deoarece ele favorizează cristalizarea pietrelor.

Alimentele care previn calculii renali

– Alimentele care conţin calciu sunt recomandate pentru a evita formarea calculilor, studiile recente arătând că limitarea drastică a calciului ingerat creşte riscul formării pietrelor la rinichi. Cel mai indicat este să consumaţi lactate, fructe şi legume, conserve de sardine sau somon (cu tot cu oase) şi fulgi de ovăz (care se pot servi cu lapte).

– Mâncaţi multe fructe şi legume proaspete pentru că ele determină alcalinizarea urinei şi duc la creşterea cantităţii de citrat eliminată de rinichi, evitând formarea calculilor.

– Evitaţi excesul de sare din mâncăruri deoarece prea multă sare determină eliminarea calciului din urină şi formarea cristalelor de oxalat de calciu. Nici prea puţină sare nu este indicată deoarece atunci urina va deveni prea concentrată, crescând riscul formării de calculi. Aportul corect de sare este de maxim 8 g zilnic.

– Un aport crescut de vitamina C, D (ulei de peşte) şi de suplimente minerale cu calciu creşte riscul apariţiei litiazei renale.

Tratamente naturiste in litiaza renala

Cel mai important aspect ce trebuie urmărit ca metodă de tratament este curăţarea tractului urinar cu ajutorul unui consum ridicat de lichide. În acest sens este foarte important să se consume ceaiuri cât mai variate. De reţinut este că la această afecţiune bolnavii vor trebui să urmeze tratament întrega viaţă, fiind indicat ca inclusiv copiii care provin din părinţi care au sau au avut calculi renali să fie obişnuiţi cu consumul acestor ceaiuri.

În continuare vom descrie ceaiurile ce se recomandă în lititaza renală, cu notificarea la fiecare în parte a cantităţilor minime de ceai care trebuie băut.

 • Agrişul

a)      Fructele se consumă la fiecare masă (dacă este sezonul lor), în funcţie de toleranţa individuală a fiecăruia. Sunt foarte indicate pentru că sunt foarte diuretice, mărind cantitatea de urină eliminată şi în plus elimină şi acidul oxalic care poate fi în exces. Se poate consuma şi suc de fructe, câte 100 ml la fiecare masă.

b)      Frunzele sunt şi ele socotite ca diuretice şi se pot folosi pentru acest efect. Se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită, se acoperă vasul, se lasă 10 minute şi se strecoară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

 • Alunul

a)      Ceaiul din frunze – se pun 2 linguriţe de frunze la 250 ml apă clocotită, se acoperă 10 minute, se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.

b)      Uleiul de alune este foarte indicat în cazul în care se elimină piatra, ajutând la o mai uşoară migrare a calculului. Se va lua o linguriţă de ulei de alune presat la rece seara. Acesta ajută şi la asigurarea unei defecaţii foarte uşoare care este necesară deoarece eforturile la defecaţie pot fi generatoare de colici în acest caz.

 • Frunzele de asmăţui (Anthriscus cerefolium) – se mărunţesc 2 linguriţe de frunze şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat deoarece este diuretic şi ajută la dizolvarea calculilor.
 • Ceaiul din 2 linguriţe de rădăcină mărunţită de brusture la 250 ml apă se va bea călduţ de 3 ori pe zi (câte o cană), iar seara se va lua ulei de măsline.
 • Fructele şi frunzele de căpşuni au efect antibiotic şi diuretic. Se vor putea consuma fructe între 200-500 g la o masă. Se mai poate folosi sub formă de suc din 200 ml de suc de căpşuni şi 20 ml de suc de ridichi care ajută foarte bine la diminuarea calculilor. Ceaiul de frunze de căpşuni se poate bea de 2-3 ori pe zi.
 • Coaja de cătină se va folosi pentru diminuarea calculilor.

a) Coaja uscată măcinată se ia câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi, se ţine sub limbă 10 minute, după care se îngjhite.

b) Coajă uscată mărunţită se pune la 250 ml apă, se fierbe 15-20 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, preferabil înainte de mese.

 • Ceapa – bulbul este puternic diuretic şi antiseptic. Se poate consuma ceapa crudă sau gătită sau sub formă de supă (se pun 4-5 cepe de mărime potrivită la 1 litru de apă, se fierbe 2 ore, apoi se strecoară. Se consumă zilnic, fiind foarte eficientă atât la litiaze cât şi pentru o cură de slăbire).
 • Rădăcina de ciuboţica cucului este foarte indicată pentru efectul emolient şi antibiotic. Se va pune o linguriţă de rădăcină mărunţită de ciuboţica cucului împreună cu 1 lingură de rădăcină de pătrunjel la 500 ml apă. Se va lăsa să fiarbă până cantitatea de lichid va scădea la jumătate. Se va strecura după care se consumă 2-3 ceaiuri pe zi, preferabil înainte de mesele principale.
 • Coacăzul negru este diuretic, depurativ şi hemostatic. Este util pentru că alcalinizează urina, elimină acidul oxalic. Este indicat pentru că poate să elimine acidul uric în exces şi alte toxine. Se pot folosi fructele crudesiropul de fructe (câte o linguriţă diluată în apă de 3 ori pe zi), ceaiul din fructe uscate mărunţite (1 linguriţă la 250 ml apă. Se fierb 15 minute şi se beau 3 căni pe zi) şitinctura (câte 10 picături-1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, diluată cu puţină apă).
 • Coada calului este foarte utilă pentru diminuarea calcululor, pentru mărirea diurezei şi pentru faptul că are în componenţă acid salicilic care ajută la calmarea durerilor. Se va folosi praful de plantă (câte o linguriţă sub limbă timp de 10 minute, de 3 ori pe zi) sau ceaiul (1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă se fierbe 15 minute şi se consumă 3-4 căni pe zi).
 • Coada racului – se foloseşte partea aeriană pentru cazurile în care este prezentă urina cu sânge. Are rol şi de antibiotic, făcând imposibilă înmulţirea microbilor. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită, apoi se acoperă 10 minute. Se pot consuma 3 căni pe zi.
 • Ceaiul din frunze de fag (50g de frunze mărunţite se fierb în 250 ml apă, timp de 30 minute) se pune în apa de baie, unde se va sta timp de 30 minute la căldură pentru a dilata canalele prin care migrează calculul.
 • Ceaiul din teci de fasole – se fierb 2 linguriţe de teci mărunţite la 500 ml apă până va rămâne doar jumătate din cantitatea de apă. Se vor consuma 2-3 căni pe zi.
 • Ceaiul din fructe de măceş ajută la diminuarea calculilor. Se pot consuma 3 căni pe zi.
 • Uleiul de măsline presat la rece şi uleiul de nuc, câte o linguriţă în fiecare seară, va ajuta calculii să migreze mult mai uşor şi vă va feri de colici.
 • Osul iepurelui conţine saponozide şi flavonozide care ajută în tratamentul calculilor renali. Este o plantă cu proprietăţi diuretice şi depurative. Se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe 10 minute. Se consumă 2-3 căni în cursul unei zile.
 • Păpădia conţine inulină, tanin şi rezine, putând să diminueze calculii şi să producă o mai mare diureză. Ceaiul se prepară ca şi la osul iepurelui.
 • Pătrunjel – 500 g de rădăcină mărunţită la 2 litri de apă se va fierbe până va scădea la jumătate. Se consumă în cursul unei zile. Măreşte diureza, diminuează mărimea calculilor şi este util în distrugerea multor germeni patogeni.
 • Pepenele măreşte diureza şi ajută la eliminarea calculilor. Se pot folosi seminţele măcinate (o linguriţă pusă sub limbă pentru 10 minute, de 3 ori pe zi, înainte de mese), infuzia (1 linguriţă de praf la 250 ml apă se va fierbe 5 minute şi se consumă 3 căni pe zi) sau ca atare.
 • Piersicile ajută la eliminarea calculilor de dimensiuni mai mici sau a nisipului urinar.
 • Prazul este unul din diureticele cele mai puternice. Se va consuma ca aliment sau se face un ceai din 500 g de tulpini la 1 litru de apă, care se fierbe 5 minute.
 • Salata este foarte indicată pentru a mări diureza şi pentru a calma nervii.
 • Traista ciobanului conţine saponine şi potasiu, fiind foarte utilă pentru diminuarea calculilor şi eliminarea lor. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
 • Trei fraţi pătaţi este o plantă foarte indicată pentru ajutorul pe care-l dă în eliminarea calculilor, fiind diuretică şi depurativă.
 • Turiţa mare este planta care se indică de cele mai multe ori pentru eliminarea calculilor renali. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită, se lasă 15 minute acoperit, apoi se consumă 2 căni pe zi cu înghiţituri mici. Nu se supradozează deoarece poate să aibă o acţiune prea puternică şi se vor elimina prea mulţi calculi o dată, putând obtura anumite canale şi se va ivi atunci necesitatea intervenţiei chirurgicale de urgenţă.
 • Urzica albă se indică în cazul unei infecţii apărute pe tractul urinar. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită şi se lasă 15 minute. Se vor consuma 3 căni pe zi.
 • Varza se va consuma crudă în alimentaţie de 3 ori pe zi sau sub formă de suc câte 100-200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte utilă atât pentru efectul de diminuare al calculilor, cât şi pentru diureza pe care o produce.
 • Zămoşiţa este utilă pentru ajutorul care-l dă la eliminarea calculilor datorită unui ulei gras din compoziţia sa. Se pun 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă, se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Redactat: dr. Frunza Alexandru

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...