Piramida lui Coandă! Casa multicelulară, soluție la criza de energie!

Distribuie!


Celebrul inventator român Henri Coandă a lansat, în anii ’30, un proiect imobiliar mai actual ca niciodată. Casa multicelulară inventată de Coandă era gândită să reducă la minim consumul de energie fără să facă niciun compromis în materie de confort.

După Primul Război Mondial, Henri Coandă intra într-o nouă perioadă creativă a vieții sale. Una dintre problemele care îl frământa pe tânărul inventator, aflat la Paris, era criza de locuințe și resurse de după război.


Cum, la fel ca acum, energia electrică era foarte scumpă iar gazul o raritate, multe dintre familii încălzindu-se încă cu lemne, Henri Coandă s-a gândit la o nouă soluție locativă menită să ofere un confort sporit locatarilor și care să facă economie la utilități.

Împreună cu arhitectul francez J. Dupre, Coandă punea bazele  unui proiect de imobil de locuințe civile care ar fi trebuit să fie realizat în estul Parisului.


Imobilul urma să aibă 700 de apartament dispuse pe o suprafață de 220 metri. Proiectul era gândit sub forma unei piramide cruciform, cu o înălțime de 100 metri.

Imaginați-vă o piramidă din care se păstrează utile doar zonele de pereți verticali care conțin muchiile înclinate ale piramidei și diagonalele bazei şi care văzută de sus arată ca o cruce, iar văzută din lateral arată ca o piramidă.

Henri Coandă a explicat că aceasta formă de casă multicelulară, dincolo de stabilitatea structurii, a ales-o pentru a permite fiecărui apartament să aibă acces la soare de-a lungul zilei, întrucât niciuna din laturile construcției nu este îndreptată către nord, imobilul fiind înclinat față de punctele cardinale.

Altfel spus, fiecare apartament, într-o anume perioadă a zilei, avea să beneficieze direct de lumină solară şi de aer curat produs de micile spaţii verzi organizate pe terasele existente în trepte.

Casele modulare, o soluție postbelică

La vremea la care au fost proiectate (anul 1921), casele modulare au apărut ca o necesitate de a construi locuinţe rezistente, într-un timp rapid şi la un preţ accesibil tuturor.

Pentru aceasta, Henri Coandă a inventat reţetele de beton armat şi a găsit noi geometrii de schelete metalice multicelulare, capabile să asigure rezistenţe sporite, fiind în acelaşi timp uşoare şi oferind o izolaţie termică şi fonică excelentă.

Din păcate, casa multicelulară nu a fost transpusă în realitate nici până în ziua de azi. Construcţiile modulare brevetate prin aceeaşi perioadă, deşi erau departe de a fi estetice, şi-au găsit cu uşurinţă locul printre alte arhitecturi – aceasta pentru că s-a dovedit în timp că pot constitui soluţii eficiente în situaţii de criză şi nu numai.

Dacă imobilul nu a devenit realitate, invenţia care a stat la baza acesteia – folosirea betonului în structuri prefabricate – a devenit un succes. Henri Coandă chiar a înfiinţat în Franţa o societate pentru construcţia de case ieftine prefabricate: La société multicellulaire Coandă.

Piramida lui Coandă! Casa multicelulară, soluție la criza de energie!

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...