Piatra Benben. Celebrul artefact din Egiptul antic, un mister încă neelucidat

Distribuie!


Egiptul antic este cu siguranță unul dintre locurile preferate de adepţii teoriei astronauților antici, misticii și, în general, de către cei care privesc istoria dintr-o altă perspectivă. La urma urmei, avem mumii care poartă blesteme, personaje cu capete de câine (Anubis), artefacte cu aspect exotic precum Sfinxul și, bineînțeles, crème de la crème: Piramidele de la Giza.

Piramidele în sine, în special Marea Piramidă construită de faraonul Khufu (2609 – 2584 î.Hr.), sunt un izvor nesfârșit de povești şi legende, de la legăturile astronomice cu Centura Orion la generatoarele antice de electricitate.


Ei bine, în cazul în care v-a scăpat, mai există un artefact pe care îl putem adăuga acestui cocktail de mistere: Piatra Benben.

„Benben” se referă la două tipuri distincte de obiecte. Avem, în primul rând, Benben-ul mitologic, original, din orașul egiptean antic Heliopolis din „Egiptul de Jos”, partea de nord a țării, în apropierea Deltei Nilului.


Heliopolis, după cum indică prefixul său grecesc „helio”, a fost centrul cultului soarelui în Egiptul antic, casa zeului Ra (scris și Re).

Pietrele Benben sunt, de asemenea, percepute drept pietrele de căpătâi din vârful piramidelor sau obeliscurilor. Erau create din diorit sau din granit, inscripționate cu formule religioase și acoperită cu aur.

The mysterious Benben stone: An obelisk-like stone that was symbolic of the  primeval mound of creation in Heliopolis

Acest element arhitectural este cunoscut și sub numele de pyramidion (sau pyramidia la plural).

Doar câteva astfel de pietre s-au păstrat până în zilele noastre.

Cartea Egipteană a Morţilor

Dincolo de prezenţa pietrelor în vârful piramidelor şi a obeliscurilor,  este interesantă legenda asociată acestor pietre.

Potrivit cercetătorilor, înțelegerea noastră cu privire la mitologica Piatră Benben își are originea în Cartea egipteană a morților, o culegere de vrăji şi ritualuri pe care morții le foloseau pentru a naviga în viața de apoi.

În această carte se spune că zeul Atum a creat cosmosul. Dealul primordial cunoscut sub numele de piatra Benben a erupt din mările întunecate, deasupra căruia se afla Atum. S-a susținut că termenul „Benben” este legat de verbul „weben”, care este hieroglifa egipteană care înseamnă „a se ridica”, deoarece piatra a urcat din mările primordiale.

Benben (b'n b'n) | Under the Fig Tree Bible Study Tours

O altă teorie este că piatra Benben a fost dealul primordial pe care Atum a aterizat inițial. Când zeitatea s-a uitat în jur, nu a văzut decât întuneric și frământare și și-a dat seama că era singur. Atum a început munca de creație dintr-o nevoie de companie. Conform anumitor versiuni ale narațiunii, Atum a dat naștere lui Shu (zeitatea aerului) și Tefnut (zeița umezelii).

De asemenea, se spune că piatra Benben a fost o relicvă sacră care a fost păstrată anterior în „hwt benben”, care se traduce prin „Casa Benben”. Această relicvă prețioasă a fost găsită în cel mai adânc sanctuar al templului Heliopolis, unde Atum a servit anterior ca zeu principal.

Se pretinde că obiectul de cult original a dispărut la un moment dat în istorie. În ciuda acestui fapt, s-a propus că aceasta ar fi fost o piatră verticală, cu vârful rotunjit, pe baza dovezilor vizuale. De asemenea, s-a subliniat că mai târziu, alte temple solare vor avea și propriile lor pietre Benben.

Benben stone as the missing peak of the pyramid giving a reference to the  saturnian god : r/TheSaturnTimeCube

Conform Symbol Sage, descrierea sa a atras comparații cu Chivotul Legământului și a fost, de asemenea, comparată cu Piatra Destinului din Scoția, folosită la încoronarea regilor și reginelor engleze.

Cu toate acestea, alte site-uri, cum ar fi acest blog al University College London, sugerează că Piatra Benben originală a fost un meteorit de fier și nichel de acum 29 de milioane de ani.

Dincolo de speculaţii, cert este că această piatră nu îşi are, pentru moment, o explicaţie ştiinţifică. Este doar nu artfact legendar din Egiptul Antic a cărui întrebuinţare rămâne un mister.

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...