Peste 3 milioane de oameni vor deveni şomeri în următorii doi ani, la nivel global

Distribuie!

Peste 3 milioane de oameni vor intra în şomaj în următorii doi ani, la nivel global, locurile de muncă existente devenind vulnerabile şi putându-se ajunge la frământări sociale, pe măsură ce economia globală îşi încetineşte pasul, avertizează un raport la Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), citat de The Guardian. Şomajul global ar urma să crească cu 2,3 milioane de cazuri anul acesta, până la 199,4 milioane, iar în 2017, numărul şomerilor va creşte cu 1,1 milioane, ajungându-se la un total de peste 200 de milioane, o situaţie fără precedent.


Organizaţia, o ramură a ONU care se concentrează pe standarde de muncă şi protecţie socială, spune că efectele încetinirii economice de anul trecut se va traduce într-o rată mai mare a şomajului în 2016, mai ales în Asia, Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu. Vor fi afectate în primul rând pieţele în curs de dezvoltare, ca urmare a scăderii preţurilor la petrol şi alte bunuri, o consecinţă a încetinirii economice. Aceste predicţii au venit în contextul întâlnirii anuale a Forumului Economic Internaţional din Davos, Elveţia. Evenimentul are loc în contextul în care preţurile la petrol se menţin sub 30 de dolari pe baril, preţurile acţiunilor scad iar analiştii încearcă să stabilească impactul încetinirii economice din China.

Potrivit OIM, producători de petrol precum Brazilia, Nigeria şi Rusia s-ar putea confrunta cu instabilitate socială pe măsură ce va creşte rataşomajului. Brazilia are deja de-a face cu un val de proteste şi cu dezordine socială în semn de răspuns la reducerea cheltuielior, creşterea taxelor şi şomaj. În aceste ţări, există bugete tot mai mici pentru protecţie socială sau pentru subvenţii alimentare. Deşi rata şomajului a scăzut anul trecut în economiile dezvoltate, numărul total de şomeri a fost de 197,1 milioane la nivel global, cu 27 de milioane mai mult decât în 2007, înainte de criza financiară. Creşterea până la 200 de milioane care este aşteptată în următorii doi ani este asociată cu o creştere a gradului de nesiguranţă, pe măsură ce joburile stabile sunt înlocuite de unele instabile în ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare.


Rata şomajului în SUA, scrie Reuters, ar urma să scadă de la 5,3% în 2015 la 4,9% anul acesta şi la 4,7% anul viitor, situaţie datorată generării de joburi dar şi faptului că oamenii au încetat să-şi mai caute de muncă. În Grecia, Portugalia şi Spania, ţări europene afectate puternic de criza economică, şomajul a scăzut, în medie, cu aproape 2% în ultimul an, însă rămâne peste 20% în Spania şi Grecia. „Scăderea preţurilor la energie şi deprecierea euro au generat o răspândire a şomajului mai rapidă decât se aştepta în ţările orientate spre export din sudul Europei, cum ar fi Spania şi Portugalia şi, recent, Italia”, arată raportul OIM. Ratele şomajului vor rămâne însă mai mari decât înainte de criză în Europa, cele mai mari excepţii fiind Marea Britanie şi Germania. Rata şomajului din zona euro ar urma să scadă de la 10,9% în 2015, la 10,7% în 2016 şi 10,4% în 2017.

http://totb.ro/peste-3-milioane-de-oameni-vor-deveni-someri-in-urmatorii-doi-ani-la-nivel-global/?ref=yfp


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner