Pericolul din materialele de izolare termica! Putini stiu la ce se expun pentru o factura mai mica la incalzire

Distribuie!


Izolarea termica a blocurilor si montarea geamurilor termopan, care ne ajuta sa platim mai putin la caldura, ar putea avea efecte nocive asupra sanatatii.

Studii realizate de cercetatorii din Cluj arata ca atat solul, cat si materialele de constructii emana gaze radioactive. Unul dintre ele este radonul, substanta care poate provoca unele forme de cancer.


Constantin Cosma, cercetator: „S-a constatat ca eficientizarea energetica a locuintelor creste continutul de radon si de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sanatate. O locuinta foarte bine izolata fata de una normala poate creste concentratia de radon de 2-3 ori.”

Specialistii in constructii recunosc ca de vina este modul in care sunt reabilitate cladirile, dar si materialele folosite.


Serban Tiganas, arhitect: „Polistirenul este preferat pentru ca este extraordinar de usor de prelucrat pe santier. Se pare ca materialul are o serie de probleme.”

Ioan Moga, inginer constructor: „Daca ar fi sa clasificam cele mai permeabile ar fi vata, vata minerala, vata de sticla etc. Si mult dupa vine polistirenul.”

Putini sunt insa cei care stiu la ce pericol se expun doar pentru ca vor o factura mai mica la incalzire.

„Exista un anumit nivel la care expunerea prelungita in conditiile unei ventilatii insuficiente predispune la cancer pulmonar. Sunt foarte multi pacienti si ma intreaba de ce am facut cancer pulmonar. Poate raspunsul este in acest radon.”, spune Marioara Simon, medic primar pneumolog, potrivit digi24.ro.

Pentru a diminua efectele nocive ale acumularilor de radon in locuinte, masura cea mai simpla este aerisirea temeinica a spatiilor inchise.

Pericolul din materialele de izolare termica! Putini stiu la ce se expun pentru o factura mai mica la incalzire

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...