Oscillococcinum: o păcăleală legală

Distribuie!


Aţi văzut la televizor reclame la Oscillococcinum? Probabil că da, sunt difuzate destul de des. Ştiaţi că acest medicament nu are absolut niciun efect, ca e doar o pilulă de zahăr pe care plătiţi vreo 20 lei pe cutie?

Dacă nu mă credeţi, citiţi prospectul. Veţi observa că în acesta se precizează diluţia: 200C. Ce înseamnă asta? Înseamnă că „medicamentul” conţine 1 moleculă de substanţă activă la 100400molecule. Da, aţi citit bine, 100 la puterea 400. Cu alte cuvinte, conţine zero substanţă activă, puteţi la fel de bine să beţi un pahar de apă de la robinet, şansele de a conţine molecule din diverse substanţe sunt la fel de mari.


Numărul românilor care cumpără acest leac este destul de mare. Se face o confuzie elementară între medicina naturistă şi cea homeopată. Prima are valoare, extrăgând substanţe din plante. A doua nu are niciun fundament ştiinţific, este doar o vrăjeală prin care se storc bani de la naivi. Nicio autoritate medicală serioasă (nu mă refer la România) nu recunoaşte homeopatia. Singurul efect al acestor medicamente este cel placebo, adica unele persoane raportează o îmbunătăţire a stării lor datorită auto-sugestiei şi pentru că la multe boli se schimba oricum în bine situaţia, datorită imunităţii naturale a organismului. Ca să parafrazez o gluma: o răceala trece în mod normal într-o săptămână, dar cu medicamente homeopate trece în doar 7 zile.

Pe forumurile româneşti găseşti discuţii absurde despre Oscillococcinum, care pot fi extrem de amuzante, dacă nu ar fi mai chiar triste: “să nu se atingă granulele cu mana că li se ia din energie“, “să fie ţinute sub limbă ca să treacă direct în sânge”, “să nu ne spălăm pe dinţi înainte şi nici după”, “să avem stomacul gol şi capul descoperit”… Spunea cineva ca românii stau bine la capitolul cultură generală?


Dar cum a apărut acest medicament-minune? El a fost inventat de francezul Joseph Roy, la începutul secolului 20; acest personaj susţinea că ficatul de raţă conţine o bacterie (Oscillococcus) care ar provoca gripa; ca să nu rateze vreo boală, el a mai afirmat că tot ea provoacă şi reumatism, tuberculoză, eczemă, rujeolă, cancer etc. Evident, acum ştim că această bacterie nu există şi că gripa este provocată de un virus.

Dar asta nu a împiedicat laboratoarele Boiron să vândă pe scară largă acest aşa-zis medicament. Cât se poate câştiga din ficatul unei singure raţe? Doar 20 milioane de euro! Procedeul de fabricare implică descompunerea unui ficat şi a unei inimi de raţă, într-un recipient, care apoi este clătit de 200 de ori cu apa chioară. Astfel se obţine diluţia 200C. Da, nu glumesc. Acesta este procesul „ştiinţific” prin care se fabrică Oscillococcinum, pe care voi daţi bani.

Oscillococcinum: o păcăleală legală

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...