Operatiunea Dragonul. Debarcarea din sudul Frantei

Distribuie!

Operatiunea Dragonul a fost numele de cod al debarcarii aliate din sudulFrantei din timpul celui de-al doilea razboi mondial (15 august 1944). Debarcarea a avut loc intr-o regiune care se intindea de la Toulon pana la Cannes. Aceasta operatiune a fost cunoscuta la inceput ca „Nicovala”, care ar fi trebuit sa fie o actiune complementara operatiunii „Ciocanul”, dupa cum fusese denumita initial de catre strategi debarcarea din Normandia. Odata cu trecerea timpului, ambele operatiuni au fost redenumite, „Nicovala” fiind rebotezata „Dragonul”, iar „Ciocanul” – „Overlord”. Winston Churchill s-a opus organizarii acestei operatiuni si se spune ca el este si cel care i-a dat numele ( joc de cuvinte in limba engleza: dragoon = dragon, to be dragooned into = a fi fortat sa faca ceva).

 

Initial, planul prevedea ca debarcarea sa fie executata de trupe franceze si americane, care urmau sa elibereze in prima faza Toulon, mai apoi Marsilia, mai tarziu fiind adaugat si orasul Saint Tropez.
Planul a fost refacut de mai multe ori de-a lungul anului 1944, functie de conflictul de interese dintre liderii britanici , care sustineau ca trupele si echipamentele trebuiau directionate catre Italia, si cei americani, care erau in favoarea debarcarii din sudul Frantei. Aceste frictiuni au facut parte dintr-o mai ampla disputa strategica anglo-americana.

 

Declansarea operatiunii Dragonul a fost favorizata de iminenta cucerire Romeipe de-o parte si succesul operatiunii Cobra – strapungerea liniilor germane care incercau sa stavileasca iesirea din punga din Normandia. Ziua Z a operatiunii Dragonul a fost stabilita pentru 15 august 1944. Aprobarea finala a fost data rapid.

Pentru consolidarea fortelor aliate franco-americane care urmau sa declanseze debarcarea din sudul Frantei, a fost creat pe 1 august 1944 in Corsica Grupul al 6-lea de armate americane de sub comanda generalului Jacob L. Devers.

 

Trupele debarcate erau formate din trei divizii americane, o divizie de blindate franceza. si mai multe unitati independente franceze. Divizia a 3-a americana a debarcat pe plaja Alfa (Cavalaire-sur-Mer), divizia a 45-a americana a debarcat in centrul dispozitivului, pe plaja Delta (Saint-Tropez), iar divizia a 36-a americana a debarcat pe plaja Camel de pe flancul drept (Saint-Raphaël). Debarcarea americanilor a fost sprijinita de trupele de comando franceze, care au atacat pe ambele flancuri, si de o forta aeropurtata combinata americano-britanica (parasutisti si infanterie transportata cu planoarele). Comandourile americano-canadiene au cucerit doua insule din regiunea de debarcare, pentru a asigura protectia fortelor aliate.

 

Protectia navala a fost asigurata de crucisatoare, cuirasate, distrugatoare si portavioane franceze, americane si britanice, care au sprijinit debarcarea aliata prin asigurarea acoperirii de artilerie si celei aeriene.

Vezi si Operatiunea Overlord, sau debarcarea aliatilor in Normandia – FOTO 

 

In prima zi a operatiunii au fost debarcate aproximativ 94.000 de militari si peste 11.000 de vehicule. Dupa succesul operatiunii Overlord, un mare numar de trupe germane erau blocate in nordul Frantei, unde incercau sa stavileasca inaintarea aliatilor, iar alte trupe disponibile pentru lupta din sudul tarii au fost impiedicate sa intervina ca urmare a atacurilor extrem de violente ale rezistentei franceze. Ca urmare, germanii s-au retras din zonele de debarcare, aliatii intampinand o rezistenta scazuta, care le-a permis sa inainteze rapid in interior. Inaintarea rapida a trupelor aliate – 36 km in primele 24 de ore – a aprins flacara insurectiei in Paris.

 

Dupa succesul debarcarii primului val, a urmat un al doilea val de debarcare, compus din trupe americane (Armata a 7-a) si franceze (Armata I si Corpurile 1 si 2).

 

Retragerea precipitata a Armatei a 19-a germane a permis eliberarea fara o rezistenta majora a unor regiuni largi. Planurile initiale luasera in considerare o rezistenta indarjita a germanilor si subestimasera nevoile de transport ale trupelor debarcate. Din aceasta cauza, inaintarea aliatilor a fost incetinita mai de graba de criza de combustibil, decat de rezistenta germanilor. Mai multe mari unitati germane au reusit astfel sa se retraga fara pierderi in Muntii Vosgi sau in Germania.

 

Fortele debarcate in operatiunea Dragonul au facut jonctiunea cu flancul sudic al trupelor debarcate in cadrul operatiunii Overlord la mijlocul lunii septembrie in dreptul orasului Dijon.

 

Unul beneficiile majore ale operatiunii a fost folosirea portului Marsilia. Inaintarea rapida a trupelor aliate dupa succesele operatiunilor Cobra si Dragonul a fost incetinita pana aproape de stopare in septembrie 1944 din cauza crizei de aprovizionare. Portul Marsilia si caile ferate din sudul Frantei au fost rapid aduse in stare de functionare, in ciuda marilor distrugeri provocate de trupele germane aflate in retragere. Portul Marsilia si caile ferate din sudul Frantei au devenit o cale de maxima importanta pentru aprovizionarea trupelor aliate care inainta in Germania, asigurand cam o treime din volumul total de provizii.
http://cultural.bzi.ro/operatiunea-dragonul-debarcarea-din-sudul-frantei-12096

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...