O minune antică: Stâlpul de fier vechi de 1.600 de ani ce „refuză” să ruginească

Distribuie!


În complexul moscheii Quwwat-ul-Islam din New Delhi, India, se găsește o adevărată minune a metalurgiei antice: un pilon de fier vechi de 1.600 de ani care este deosebit de rezistent la rugină.

Pilonul de fier al Qutub Minar, așa cum este denumit uneori acest monument antic, măsoară 7.2 metri înălțime, are un diametru de 41 de centimetri și cântărește aproximativ 6 tone.


Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Se estimează că a fost ridicat în timpul domniei lui Chandragupta al II-lea, unul dintre cei mai puternici împărați ai Imperiului Gupta. Și chiar dacă a petrecut tot acest timp în aer liber, stâlpul Qutub Minar nu prezintă aproape niciun semn de deteriorare prin rugină.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință și metalurgiștii din întreaga lume au speculat cu privire la proprietățile acestei creații neobișnuite și abia în 2003 misterul a fost în sfârșit descifrat.


A fost o vreme când mulți credeau că stâlpul rezistent la rugină a fost realizat dintr-un metal misterios, nepământean, în timp ce alții speculau că cel care l-a realizat a folosit o tehnică futuristă care s-a pierdut în negura timpului.

Această a doua teorie este, de fapt, adevărată, după cum au demonstrat metalurgiștii de la Institutul Indiat de Tehnologie (IIT) într-un articol publicat în revista Current Science.

 

R. Balasubramanian, coautor al studiului, a numit pilonul „o mărturie vie a îndemânării metalurgiștilor din India antică”, explicând că structura din fier forjat prezintă un strat protector numit „lepidocrocit”, un oxihidroxid de fier amorf care formează o barieră aderând la suprafața de metal.

Formarea lepidocrocitului este cauzată de conținutul ridicat de fosfor din fier.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Fierul modern are un conținut de fosfor de sub 0.05%, în vreme ce fierul forjat din care este făcut stâlpul Qutub Minar conține până la 1% fosfor. Potrivit lui Balasubramaniam, în loc să elimine fosforul din fier, așa cum fac astăzi muncitorii pentru a împiedica spargerea metalului, aceștia l-au păstrat înăuntru și pur și simplu au bătut pilonul cu ciocane pentru a împinge fosforul din miez spre suprafață.

Acest lucru a menținut fierul puternic și a dus, de asemenea, la formarea barierei de lepidocrocit. Cum se întâmplă adesea cu aceste minuni antice, ele sunt foarte vulnerabile în fața oamenilor.

După ce a căpătat reputația de a aduce noroc oricui reușea să-l cuprindă cu brațele și să-și atingă vârful degetelor, tot mai mulți oameni s-au angajat în această practică de-a lungul anilor, ceea ce a dus la o decolorare vizibilă a pilonului în apropierea bazei sale.

Lepidocrocitul este foarte bun la protejarea fierului împotriva ruginii, dar este un strat extrem de subțire, iar prin frecarea constantă a hainelor de el oamenii îndepărtau, fără să știe, exact ceea ce a menținut stâlpul de fier din Qutub Minar în stare impecabilă timp de 1.600 de ani.

Din fericire, autoritățile și-au dat seama de pericol și au ridicat un gard de protecție în jurul pilonului.

SURSA: https://incredibilia.ro/o-minune-antica-stalpul-de-fier-vechi-de-1-600-de-ani-ce-refuza-sa-rugineasca/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...