Neagu Djuvara | 1 decembrie nu ar trebui să fie Ziua Națională a României. Data aceasta a fost hotarata de Iliescu

Distribuie!


An de an, după 1990, românii sărbătoresc pe data de 1 decembrie Ziua Națională a României.

Cu toate acestea, istoricul Neagu Djuvara, citat de libertatea.ro, susține că data de 1 decembrie nu este dată care să marcheze un eveniment important, fiind doar data la care a avut loc unirea Transilvania și a Banatului cu România, în timp ce celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la alte date.


Pe data de 1 decembrie 1918, s-a semnat Proclamația de la Alba Iulia, atunci când s-a unit Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul cu România.

Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.


Unirea României cu Basarabia a avut loc pe 9 aprilie 1918, în timp ce unirea României cu Bucovina a avut loc pe 15 noiembrie 1918.

Sursa: http://www.nasul.tv/neagu-djuvara-1-decembrie-nu-ar-trebui-sa-fie-ziua-nationala-a-romaniei-care-sunt-argumentele-istoricului/

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...