NANOPARTICULE DE METALE GRELE IN ALIMENTE !!! Companiile nu le declara pe etichete

Distribuie!


NANOPARTICULE DE METALE GRELE IN ALIMENTE !!!

Nanoparticulele care nu au fost declarate pe etichetă, asociația franceză Que Choisir raportează nouă companii
Asociația franceză de consum Que Choisir a denunțat nouă producători de produse alimentare și cosmetice pentru a ascunde de la consumatori prezența nanoparticulelor în produsele lor, fără să o indice pe etichetă sau pe ambalaj, conform legislației europene.


Asociația a analizat șapte produse alimentare și nouă produse cosmetice, pentru a verifica prezența nanoparticulelor de dioxid de titan și de siliciu, a fierului și a oxidului de zinc și a negrului de fum.
În toate produsele a fost detectată prezența nanoparticulelor, dar în marea majoritate a cazurilor a fost trecută în tăcere, în totală încălcare a reglementărilor. De fapt, prezența nanoparticulelor este raportată pe ambalajul a numai trei produse din șaisprezeceÎn sectorul alimentar, date fiind procentajul semnificativ al nanoparticulelor din dioxid de titan (E171) sau silicon (E551) detectate în produsele lor și care nu au fost raportate pe pachete, Que Choisir a raportat Marte, Casino, McCormick și JDE.

Dioxidul de titan (E171) este un colorant foarte obișnuit pentru a da opacitate și culoare albă alimentelor și, de asemenea, pastelor de dinți, în timp ce dioxidul de siliciu (E551) este utilizat ca agent antiaglomerant. Analizele lui Que Choisir au constatat că dioxidul de siliciu este alcătuit din nanoparticule 100% în supă liofilizată, în preparatul cappuccino instant JDE și în ierburile aromatice ale lui McCormick. În arahidele colorate de la M & M, 35% din dioxidul de titan constă în nanoparticule.


De asemenea, guvernul francez a efectuat propriile analize, iar la 16 ianuarie, Direcția Generală pentru Controlul Fraudelor al Ministerului Economiei a prezentat rezultatele, ceea ce arată că 87% din cele 40 de produse cosmetice analizate și 39% din cele 74 de produse alimentele analizate (dulciuri, decorațiuni pentru dulciuri, mirodenii și altele) conțin nanoparticule, dar numai într-un caz eticheta indică prezența tuturor nanomaterialelor identificate.

Gestionarea Combaterea Fraudelor a declarat că controalele vor continua, adoptând măsurile adecvate, de asemenea, de natură penală, împotriva neajunsurilor constatate. Rezultatele analizelor vor fi comunicate Comisiei Europene, astfel încât controalele să fie lansate la nivel european, într-un mod coordonat. Asociația Que Choisir a cerut guvernului să publice lista produselor alimentare și cosmetice care sunt tăcute din cauza prezenței nanoparticulelor.
Atenția franceză asupra posibilelor riscuri pentru sănătate și mediu ale nanoparticulelor rezultă dintr-un studiu efectuat pe animale de Institutul Național Francez pentru Cercetare Agronomică (INRA), publicat în ianuarie 2017 de revista Scientific Reports, conform căruia expunerea cronică la dioxid titan, prin ingestia sa, “provoaca stadii incipiente ale carcinogenezei”. Studiul a avut leziuni precanceroase la 40% din animalele implicate în test după o sută de zile. Cu toate acestea, Inra a declarat, în prezent, rezultatele studiului nu sunt direct aplicabile omului.
În luna următoare a lunii aprilie, Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară pentru Alimente (Anses) și-a publicat avizul privind siguranța E171, precizând că “este necesar să se efectueze, în conformitate cu modalitățile și un calendar care urmează să fie definite, studiile necesare o caracterizare perfectă a potențialelor efecte asupra sănătății legate de ingestie “.

Opinia Anses a fost solicitată de miniștrii guvernului francez pentru economie, sănătate și agricultură, după studiul lui Wrath.
Cinci luni mai târziu, în luna septembrie, cei 60 de milioane de consulatori lunar au publicat rezultatele testelor efectuate asupra a optsprezece dulciuri deosebit de populare printre copii, care pe etichetă au indicat corect prezența colorantului E171, adică dioxid de titan: colorantul sub formă de nanoparticule și că acest lucru ar fi trebuit indicat pe etichetă cu cuvântul “nano”, pe care nici un producător nu la făcut.

În urma acestor teste, guvernul francez a cerut companiei Anses să finalizeze pe termen scurt activitatea de colectare a tuturor datelor disponibile privind dioxidul de titan în alimente, așa cum sa angajat să facă, astfel încât să poată fi adus un dosar care permite o reevaluare a acestei substanțe de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA).

Nanoparticelle non dichiarate in etichetta, l’associazione francese Que Choisir denuncia nove aziende

SURSA: Nicoleta Potarniche

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...