Monoliții misterioși din Asuka Nara și nava de piatră din Masuda, Japonia

Distribuie!


Satul Asuka, din prefectura Nara, Japonia, este un tărâm deosebit de interesant din punct de vedere istoric. Își are originile în perioada numită Kofun jidai (250 – 552), care înseamnă „perioada vechilor movile”.

Această epocă a istoriei japoneze este caracterizată de un anumit tip de tumuli funerari construiți în multe locuri la acea vreme; mai exact tumuli de pământ în formă de gaură de cheie, înconjurați de șanțuri.


Monoliții misterioși din Asuka Nara și nava de piatră din Masuda
Nava de piatră din Masuda. Foto: Pinterest

Una dintre cele mai deosebite caracteristici ale Asuka este reprezentată de numeroasele pietre de granit sculptate în forme deosebite în diferite părți ale regiunii. Cea mai mare și mai neobișnuită dintre pietrele sculptate este Masuda-no-iwafune („nava de piatră din Masuda”).

 

Sculptura din piatră, care se află aproape de vârful unui deal din Asuka, are 11 metri lungime, 8 metri lățime și 4.7 metri înălțime și cântărește aproximativ 800 de tone. Vârful a fost complet aplatizat și există două găuri de câte un metru pătrat sculptate în el și o creastă proeminentă paralelă cu ambele găuri.


La baza pietrei se află adâncituri în formă de grilaj, despre care se crede că sunt legate de procesul folosit de constructori pentru a aplatiza laturile stâncii, potrivit Ancient Origins.

 

Care este natura acestei pietre și ce scop are? Cine a făcut-o, când și de ce? Din nefericire, nu există răspunsuri la aceste întrebări, dar au fost avansate numeroase teorii pentru a explica această structură unică și neobișnuită.

În regiunea în care se găsește Masuda no iwafune există multe temple și altare budiste, ceea ce poate sugera că sculptura a fost făcută de budiști, poate pentru un anumit scop religios sau ceremonial.

 

Cu toate acestea, Masuda no iwafune nu seamănă cu stilul sau construcția niciunui alt monument budist. O altă sugestie provine din numele stâncii în sine, care se traduce prin „nava de piatră din Masuda”.

S-a sugerat că piatra a fost sculptată în comemorarea construirii lacului Masuda, care se afla cândva în apropiere (acum drenat, locul fiind parte a orașului Kashiwara).

Monoliții misterioși din Asuka Nara și nava de piatră din Masuda
Masuda-no-iwafun. Foto: Pinterest

O altă teorie populară este că a fost folosită ca punct de observație astronomică. Dovada acestei perspective provine din linia de creastă longitudinală, care este paralelă cu creasta muntelui din Asuka și se aliniază cu apusul soarelui într-o anumită zi din an numită „intrarea doyou de primăvară”.

 

Această zi era importantă în calendarul lunar și pentru agricultura japoneză timpurie, deoarece semnala începutul sezonului agricol. Cu toate acestea, această perspectivă a fost în mare parte respinsă de cercetătorii care nu o recunosc ca fiind un observator astronomic antic.

Unii istorici cred că stânca este doar rămășița unui mormânt proiectat pentru membrii familiei regale. Totuși, această ipoteză nu explică nicidecum caracteristicile neobișnuite, cum ar fi găurile pătrate din partea superioară. De altfel, nu au fost găsite rămășițe umane în apropiere.

Monoliții misterioși din Asuka Nara și nava de piatră din Masuda
Ishi-no-Hoden. Foto: Pinterest

Pentru a explica natura găurilor pătrate, unii au sugerat că piatra ar fi trebuit să fie intrarea într-un mormânt, dar că lucrarea nu ar mai fi fost finalizată. Este interesant faptul că Masuda no iwafune prezintă o asemănare cu un alt bloc de piatră din Japonia, megalitul Ishi-no-Hoden, care se află în orașul Takasago.

 

Megalitul Ishi-no-Hoden seamănă cu un cub cu latura de aproximativ 5.5 metri și prezintă crestături similare, dar fără găuri vizibile – deși unii sugerează că acestea se află sub copacii care au crescut pe stâncă. Astăzi, Ishi-no-Hoden este un sanctuar dedicat zeului shintoist Oshiko Jinja, dar nimeni nu știe cine l-a construit și de ce.

Se știu foarte puține lucruri despre sculptura în piatră Masuda no iwafune, iar dovezile cu privire la cine și de ce a construit-o lipsesc cu desăvârșire. Faptul că există atât de multe structuri de piatră în zonă sugerează că regiunea a fost locuită și înainte de perioada vechilor movile, dar trebuie subliniat că nu există dovezi care să susțină această teorie.

În aceste condiții, este posibil ca adevărata origine și scopul acestor enigmatice vestigii ale Japoniei antice să se fi pierdut pentru totdeauna în negura istoriei.

Monoliții misterioși din Asuka Nara și nava de piatră din Masuda, Japonia

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...