Misterul oamenilor albaștri din Kentucky

Distribuie!

 


Când s-a născut, în 1975, Benjamin Stacy a băgat groaza în membrii echipei medicale de la Centrul Medical al Universității Kentucky, pentru că era „albastru ca Lacul Louise”. Vestea a făcut multă vâlvă.

În timp ce medicii îi testau și analizau sângele, bunica noului născut a sugerat că pruncul seamănă cu „familia de oameni albaștri Fugate, de la Troublesome Creek”.

Povestea acestor oameni depășește limitele normalului, ale geneticii și ale geografiei. Totul începea cu șase generații în urmă, când un refugiat francez, orfanul Martin Fugate, se stabilea în partea de est a statului american Kentucky.


Era anul 1820 și omul era… albastru. S-a căsătorit cu Elizabeth Smith, care și ea avea o genă recesivă, astfel încât din cei șapte copii ai lor, patru erau… albaștri.

Cum nu exista rețea de transport și nici civilizație avansată, în comunitatea mică și izolată membrii familiei au început să se cunune unii cu alții și așa au apărut ramurile cu oameni albaștri numite Combs, Smith, Ritchie sau Stacy.


Tatăl lui Benjamin provenea din această ultimă ramură. De partea cealaltă, mama băiatului se trăgea și ea dintr-o linie de urmași ai unor uniuni între rude.

În studiul detaliat intitulat „Oamenii albaștri de la Troublesome Creek”, al Universității din Indiana, este punctat faptul că la mijloc este un defect genetic numit metemoglobinemie, care a trecut din generație în generație și s-a extins mult prin intermediul căsătoriilor în cerc restrâns.

Această poveste fascinantă ilustrează interacțiunea dintre boală și societate, precum și pericolul lipsei de informare și al stigmatizării”, explică expertul hematolog Ayalew Tefferi.

Astăzi, urmașii familiei Fugate sunt împrăștiați în mai multe state, dar preferă anonimatul, din motive lesne de înțeles…

<

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/misterul-oamenilor-albastri-din-kentucky/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...