Mierea contrafăcută a invadat România. Cum recunoști falsurile

Distribuie!

Medicament, răsfăț dulce și simbol al iubirii, mierea a fost descoperită încă din timpuri străvechi și folosită îndelung pentru pentru proprietățile ei miraculoase. Este poate cel mai complet, benefic și eficient aliment cunoscut până acum.

În forma sa naturală, mierea este bogată în minerale, vitamine, enzime, aminoacizi și carbohidrați. Preparată însă, prin fierbere, își pierde mulți dintre acești nutrienți, ei transformându-se în celule toxice, dăunatoare organismului uman. Așadar, mierea trebuie consumată exact așa cum este ”gătită” de albine, fără alte intervenții sau adaosuri.
Din nefericire, pe piața din România aproape jumătate din mierea aflată la vânzare este contrafăcută sau îmbunătățită cu alte adaosuri care provoacă destule neplăceri medicale consumatorilor. Piața din România este de 20.000 de tone de miere anual.
Un recent demers jurnalistic a scos la iveală că din 10 borcane cu miere – alese aleatoriu din mai multe supermarketuri – 10, adică toate, conțineau miere falsificată sau de o calitate mult inferioară celei normale, prezentate pe etichetă. În laboratorul de analize s-a descoperit că mierea de la supermarket conținea glucoza industrială, melasă de zahăr, praf de porumb, colorant și gelatină. Doar urme de polen, deși pe toate borcanele scria “miere natural” de tei, salcâm, polifloră, floarea soarelui.

Înșelătorie fără perdea

”Pentru certificatul de calitate, firmele duc la testare o singura probă. Evident, una perfectă”, au dezvăluit specialiștii laboratorului de analize. După ce primesc certificatul de calitate, comercianții scot pe piață zeci de mii de borcane al căror conținut nu mai este controlat de nimeni. În demersul pomenit, au fost controlați șapte producători mari din România. Producători de miere care obținuseră cu brio certificatul de calitate pentru produsele din portofoliu. ”Majoritatea probelor alese nu a corespuns testelor normale. Mierea este falsificată cu zahăr invertit și am identificat glucoză industrială”, au spus laboranții.

Cu alte cuvinte, mierea cumpărată din supermarketuri este un substitut periculos, un fel de sirop de zahăr, hidrolizat de porumb, coloranți și diferite arome prin care transformi o melasă în ”miere” de salcâm, tei, polifloră, floarea soarelui. Falsuri ordinare prin care anumiți mari producători își triplează cantitatea livrată magazinelor, iar conturile se rotunjesc vizibil.

Sănătatea în pericol, nu răspunde nimeni

Pentru copilul de peste un an, două lingurițe de miere naturală pe zi sunt, spun nutriționiștii, hrana vie. Ce înseamnă însă dacă îi dai din borcanul cumparat din magazin un amestec de glucoza industrială, sirop de zahăr, coloranți, amidon?

“În acest caz poți să-i provoci copilului un dezechilibru major. Mierea de calitate îi asigurp necesarul de zahăr și are darul de a reduce dezvoltarea gustului pentru dulce, prevenind astfel pericolul reprezentat de obezitate. Dacă, în schimb, mierea este contrafăcută efectul este exact invers, extrem de grav”, explică pediatrii.

În afară de copii, diabeticii se expun la pericole mari consumând o miere contrafăcută. Aceștia pot intra orcând în criză diabetică.
„Primul pericol este cel al zahărului pus în astfel de produse, iar excesul de zahăr nu face bine organismului. Apoi este disconfortul că mâncaţi altceva decât ceea ce aşteptaţi – un produs de o calitate inferioară. Dacă ţineţi regim, puteţi ajunge să aveţi probleme grave de sănătate, fără să ştiţi motivul”, avertizează Gheorghe Mencinicopschi, cunoscut specialist în alimentaţie

 

.


 

Nu doar în supermarket este miere contrafăcută

„Mulți dintre falsificatori sunt chiar producătorii care vor să vândă mai mult şi amestecă mierea pură cu diverse siropuri. Astfel, din trei kilograme obţin cel puţin cinci. O altă categorie de speculanţi sunt intermediarii, care cumpără de la mine cinci kilograme şi prin prelucrare scot chiar şi zece kilograme”. Așa că este bine să cunoașteți câteva dintre caracteristicile mierii bune și cum să vă feriți de ”apicultorii” șarlatani.


În primul rând, mierea naturală are o aromă specifică şi oferă o senzaţie fină când este înghiţită. De asemenea, prezintă impurităţi naturale: polen, microparticule de ceară şi uneori propolis. Are o textură fină, se prelinge şi nu face spumă.

În schimb, mierea contrafăcută are un miros greu sau nu prezintă nicio aromă. Poate fi separată în straturi şi este limpede – fără impurităţi. Se întinde uşor pe felia de pâine şi nu în ultimul rând, produsul fals face spumă. Falsificatorii au şi pretenţii la preţ. Apicultorii serioși vând în piețe un borcan de miere de 500 de grame cu 10-12 lei, iar mierea falsă se vinde şi cu 15 lei. Cei care o vând îi păcălesc pe cumpărători, spunându-le că mierea lor e cea naturală, dovada ar fi că este curată şi nu are impurităţi.

Cum să recunoști mierea contrafăcută

Dacă aveţi dubii că mierea cumpărată e falsă, iată câteva testele considerate sigure de specialişti.

  • Amestecaţi mierea în apă. Mierea naturală are densitatea de 1,4 ori mai mare decât apa și nu se dizolvă. Mierea ar trebui să cadă la fund și să nu se împrăștie rapid în apă. Cea contrafacută are o densitate mai mică și ar trebui să se dizolve.
  • Mierea ar trebui să aibă aroma plantelor din care este culeasă. De obicei, mierea falsificată este doar dulce, fără nici o aromă.
  • Introduceți o lingură în borcan, apoi ridicați-o și lăsați să curgă mierea. Dacă mierea curge continuu, fără să se desprindă în picături, atunci cel mai probabil mierea este naturală. Mierea de salcâm este putin mai fluidă decât cea de floarea soarelui sau polifloră. Cea de mană (muguri de brad) este cea mai densă.
  • Ţineţi un chibrit aprins deasupra unei linguriţe de miere. Dacă e naturală, mierea se va topi şi nu va începe să sfârâie imediat.
  • Încălziţi o bucată de sârmă inoxidabilă şi introduceţi-o în miere. Un produs de calitate se va lipi de metal şi nu se va prelinge înapoi în borcan când sârma e scoasă din miere.
  • Puneți o bucată de pâine veche în miere. După 10 minute ar trebui ca pâinea să fie în stare solidă, ci nu să se înmoaie.
  • Puneţi puţină miere pe o foaie de hârtie. Dacă pata umedă se răspândeşte pe suprafaţa hârtiei, atunci mierea este contrafăcută.
  • Mierea de floarea soarelui și cea polifloră cristalizează. Dacă ați cumpărat miere și după 2-3 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta să fi fost contrafacută. Mierea poate redeveni fluidă dacă este pusă în apă caldă, maximum 40 de grade. Dacă temperature apei este mai mare își pierde din proprietăți (de aceea nu este indicat să puneți miere în ceaiul fierbinte). De menționat că mierea de salcâm și cea de mană cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an.
  • Puneți miere într-o lingură apoi amestecați cu un creion chimic aproximativ un minut. Dacă mierea se colorează este posibil să nu fie naturală. În cazul în care culoarea nu i se modifică, este naturală.

      Nadina Dobrogeanu

http://verticalnews.ro/mierea-contrafacuta-a-invadat-romania-cum-recunosti-falsurile/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...