MAUSOLEUL HALICARNASSUS – Ce nu stiai?

Distribuie!


Mausoleul din Halicarnassus este un monument magnific al arhitecturii grecești, recunoscut drept una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

MAUSOLEU LA HALICARNASSUS – O MINUNE STRĂVECHE A LUMII

La mențiunea cuvântului „mausoleu”, amintim imediat Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie. Ne-am obișnuit cu faptul că mausoleul este un mormânt grandios. Dar de unde a venit acest nume?


În secolul IV î.Hr. în capitala Caria, orașul Halicarnassus (sud-estul Asiei Mici), a fost construit un mormânt magnific pentru conducătorul carian Mavsol și soția sa Artemisia II. Această clădire a fost numită mai târziu cu numele de Mavsola (greacă Mausoleion) mausoleu. Construcția a început în timpul vieții lui Mavsol, dar nu a trăit pentru a vedea sfârșitul construcției.

Conform unor rapoarte, construcția a fost supravegheată de Artemisia, care și-a iubit foarte mult soțul și astfel a visat să-i perpetueze memoria. De aceea, Mausoleul din Halicarnassus (Grecia Antică) este considerat un monument al dragostei și una dintre cele 7 minuni ale lumii, împreună cu Templul Artemisului din Efes și Colosul din Rodos.


Image
Image

Mausoleul din Halicarnassus a fost conceput ca un templu și o boltă de înmormântare, a fost construit de arhitecții greci Pytheas și Satyr, faimosii sculptori din acea vreme au fost invitați Skopas (opera sa a decorat cel de-al doilea templu al Artemisului din Efes), Leohar, Bricasides și Timotei.

Video promotional:

MAUSOLEU LA HALICARNASSUS: ARHITECTURĂ

În termeni arhitectonici, a existat un amestec de stiluri, ceea ce a făcut din mausoleu o structură unică, deoarece la acea vreme nu existau analogi cu aceasta.

Mausoleul de la Halicarnassus este un mormânt magnific, care a avut o formă foarte neobișnuită pentru acea perioadă și pur și simplu gigantic ca mărime. Baza mausoleului era un dreptunghi cu cinci nivele (aproape pătrat), cu fațetă din marmură albă. Deasupra era decorat cu o friză sculpturală – reliefuri de marmură de 117 m lungime înfățișând luptele soldaților greci cu amazoanele.

Mormântul era amplasat într-un perifer așezat pe bază. Era înconjurat de 39 de coloane de un metru care susțineau acoperișul sub forma unei piramide în trepte de 24 de trepte. Pe acoperiș era o patrulă de marmură, un car de epocă tras de patru cai. În cară stăteau sculpturi uriașe ale lui Mavsol și ale soției sale Artemisia. În mormânt se aflau sarcofage din marmură ale regelui și ale soției sale. La poalele mausoleului se află lei de marmură și statui de călăreți.

Image
Image

Mormântul era atât de diferit de toate mormintele care existau înainte, încât a fost numit după creatorul său “mausoleu”.

Mausoleul din Halicarnassus (Turcia) a stat aproape 1800 de ani, dar a fost distrus în timpul unui puternic cutremur. În secolul al XV-lea, cruciații au construit castelul Sfântului Petru pe ruinele sale. Blocurile de marmură supraviețuitoare au fost utilizate pentru construcție.

După expulzarea cruciaților, turcii au construit cetatea Bodrum pe acest loc.

12 reliefuri de marmură excavate din zidurile cetății sunt acum păstrate în Muzeul Britanic.

Image
Image
https://ro.greatplainsparanormal.com/6439241-mausoleum-at-halicarnassus-ancient-wonder-of-the-world-alternative-view

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...