Manuscrisul de la Sibiu: cel mai misterios document care descrie rachete moderne

Distribuie!


Conrad Haas a fost un inginer militar care a trăit în secolul XVI. Nu se știu prea multe despre viața lui Haas. De fapt, a fost în mare parte uitat de istorie.

Însă asta s-a schimbat în 1961, când un savant român a dat peste un manuscris vechi care trata subiectul artileriei și al balisticii din secolul XVI. În a treia parte a acestui document, s-au descoperit scrierile lui Haas.


Inginerul militar descria un obiect pe care îl numea „suliță zburătoare”, care este surprinzător de asemănător cu rachetele cu mai multe trepte care sunt folosite astăzi. Astfel, numele lui Haas a fost adus la viață din negura istoriei și a devenit cunoscut drept pionierul rachetelor cu propulsie.

Povestea rachetelor lui Conrad Haas

Conrad-Haas-sulitele-zburatoare-manuscrisul-de-la-sibiu1_compressed
Un timbru al Poștei Române, în memoria lui Conrad Haas

În secolul XVI, unul dintre evenimentele majore din Europa a fost Reforma Protestantă. Astfel, Europa occidentală s-a împărțit în catolici și protestanți, și au urmat războaie religioase și persecuții.


În est, Imperiul Otoman se bucura de o perioadă de expansiune, și a reușit chiar și să ajungă la porțile Vienei sub Soliman Magnificul, în 1529. Conrad Haas s-a născut la începutul acestui secol tumultuos.

 

Este posibil ca Haas să se fi născut în Dorbach, un sat din Hernals, un cartier al Vienei moderne, în Austria. S-a documentat faptul că Haas a servit ca inginer militar și maestru al Arsenalului al Armatei Imperiale Austriece sub împăratul Sfântului Imperiu Roman, Ferdinand I.

S-a speculat că Haas a sosit în Sibiu (Hermannstadt), pe atunci un oraș din Principatul Transilvaniei, alături de trupele imperiale, în calitatea sa de ofițer al Armatei Imperiale Austriece. În Sibiu, Haas a fost șeful taberei de artilerie a Arsenalului orașului.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

 

Haas a rămas în Sibiu pentru restul vieții sale și a murit aici în 1579.

Manuscrisul de la Sibiu

Conrad-Haas-sulitele-zburatoare-manuscrisul-de-la-sibiu2_compressed
Descrierea unei rachete, făcută de Conrad Haas, un maestru al armelor de foc

Apoi Haas s-a pierdut în negura istoriei și a fost redescoperit abia în 1961, de către Doru Todericiu, un scriitor, istoric și cercetător român. Todericiu studia un manuscris descoperit în Arhivele de Stat din Sibiu, care, la acel moment, nu fuseseră complet cercetate.

Acest document, scris în germană, conține 450 de pagini, și a devenit cunoscut ca „Manuscrisul de la Sibiu”. Manuscrisul trata subiectul artileriei și balisticii din secolul XVI și mai ales subiectul tehnologiei rachetelor, care implica o combinare a altor două tehnologii – a artificiilor și a armelor.

 

Invențiile lui Conrad Haas se găsesc în a treia parte a manuscrisului. În 1970, Doru Todericiu a emigrat în Franţa. Ca atare, volumul în care dezvăluia publicului român învenția lui Conrad Haas a fost retras rapid de pe piaţă.

În 2002, volumul a fost reeditat într-o ediţie bibliofilă în doar 15 exemplare.

Marea contribuție a lui Conrad Haas la știința balisticii

Invenția lui Haas era numită „sulița zburătoare” și este asemănătoare cu o rachetă modernă cu mai multe trepte. Haas oferă ilustrații ale dispozitivului său, precum o descriere scrisă a acestuia.

Textul discută mai multe probleme legate de design. Printre altele, inginerul militar descrie principiul de funcționare a „suliței zburătoare” (prima descriere cunoscută a unei rachete cu mai multe trepte), folosirea unor aripioare triunghiulare și a unui vârf în formă de clopot și combinațiile diferitelor amestecuri de carburant bazate pe combustibil lichid.

Conrad-Haas-sulitele-zburatoare-manuscrisul-de-la-sibiu3_compressed
Robert Goddard și prima rachetă cu combustibil lichid. Auburn, Massachusetts, 1926

Conrad Haas a fost un gânditor născut cu mult înaintea vremii sale. Acest lucru se poate vedea în faptul că prima rachetă cu combustibil lichid din lume a devenit o realitate abia în 16 martie 1926, când Robert Goddard a lansat primul astfel de dispozitiv în Massachusetts, SUA.

Mai mult, designul pe mai multe niveluri al lui Haas a fost folosit în cadrul mai multor programe spațiale, inclusiv pentru misiunile NASA Mercury, Gemini și Apollo.

 

Vremurile turbulente în care a trăit au influențat viziunea lui Haas asupra vieții. Deși este ținut minte pentru proiectul său legat de o rachetă pe mai multe trepte, ar trebui poate să fie comemorat și pentru înțelepciunea sa.

În ultimul paragraf din opera sa, Haas oferă un sfat care ne invită să reflectăm la pace:

„Însă sfatul meu este să fie pace și nu război, iar puștile să fie lăsate în magazie, astfel încât glonțul să nu fie tras, praful de pușcă să nu fie ars sau udat, astfel încât prințul să-și cruțe banii și maestrul arsenalului viața; acesta este sfatul pe care îl dă Conrad Haas.”


„Sulițele zburătoare” ale lui Conrad Haas, rachetele medievale descrise în Manuscrisul de la Sibiu

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner