Mai multe tipuri de fenomene inexplicabile in masa s-au intamplat in lume iar expertii le-au catalogat drept isterii ca sa incheie subiectul

Distribuie!


La sfârșitul secolului al XVIII-lea, mai multe femei din Londra au fost victimele unei serii de atacuri. Ziarele l-au poreclit pe făptaș „Monstrul din Londra”.

Infractorul aborda femeile bogate din spate, le tăia hainele și le înjunghia în fese. Ca să se protejeze, femeile purtau fuste din cupru sau își puneau pe sub haine oale și tigăi.


Atacurile Monstrului au continuat în valuri vreme de doi ani, iar poliția început să suspecteze că la mijloc era ceva foarte ciudat. Descrierile Monstrului variau foarte mult de la un atac la altul. Unii spuneau chiar că avea cuțite atașate de genunchi.

Isterie in masa - Monstrul din Londra
O caricatură care-l înfățișează pe Monstrul din Londra. Foto: annmarieackermann.com

După doi ani, atacurile s-au oprit. Deși o persoană a fost arestată, istoricii se întreabă dacă femeile nu-și făceau rău singure și dădeau vina pe Monstru.


Secole mai târziu, un incident asemănător a avut loc în portul englez Halifax. Pe 16 noiembrie 1938, două femei au declarat că un străin le-a atacat cu un ciocan de lemn.

În săptămânile ce au urmat, mai multe femei și câțiva bărbați au relatat atacuri similare, însă cu arme diferite. Relatările care variau foarte mult i-au frustrat pe polițiști. În cele din urmă, una dintre „victime” a mărturisit că se rănise singură.

Au mai existat câteva astfel de mărturisiri, însă multe victime insistau că fuseseră atacate de un străin. Nu au reușit să-i convingă pe polițiști, iar aceștia au oprit investigațiile.

Apă contaminată, „transformată” în apă potabilă

Indieni band apa
Golful Mahim s-a umplut de oameni dornici să bea din apa „dulce”. Foto: assettype.com

Isteria în masă nu implică întotdeauna violență. În orașul Mumbai, din India, s-a declanșat o isterie în masă legată de apă.

În 2006, mulți dintre cei care locuiau pe malurile râului Mahim, care se varsă în golful cu același nume, au spus că apa – care ar fi trebuit să fie sărată – avea un gust neobișnuit de dulce, ca și cum cineva i-ar fi adăugat zahăr.

Povestea nu li s-a părut plauzibilă autorităților, deoarece în râul și în golful Mahim se deversau cantități mari de gunoi menajer și deșeuri industriale.

Credința că apa a fost schimbată s-a răspândit rapid și la locuitorii din statul învecinat, Gujarat. Oamenii au început să bea apa contaminată, spre îngrijorarea medicilor, care au încercat să-i oprească.

Raul Mahim
Râul Mahim este extrem de poluat. Foto: Kushal Atul Shah/Flickr.com

Exista pericolul ca bolile să se răspândească în zonă. În mod misterios, după doar câteva ore, oamenii au redescoperit brusc că apa era sărată și nepotabilă, așa cum fusese înainte de acest episod straniu.

Isterie în masă în rândul adolescenților

Tinerii au căzut adesea victime episoadelor de isterie în masă. În mai 2006, mai mulți adolescenți portughezi au început să se plângă că suferă de niște simptome ciudate.

Situația a devenit atât de serioasă, încât mai multe școli au fost închise pentru a proteja populația de ceea ce părea a fi o epidemie. S-a dovedit că tinerii la care se manifestaseră inițial simptomele urmăriseră la televizor o telenovelă al cărei personaj principal avea aceleași manifestări.

Experții au tras concluzia că tinerii „contractaseră” simptomele de la personajul respectiv, după care influențaseră și alți adolescenți să creadă că sufereau de aceeași boală.

Isterie in masa - Portugalia
Isteria în masă din Portugalia a pornit de la telenovela Morangos com Açúcar. Foto: movenoticias.com

În 1939, o adolescentă americană, pe nume Helen, a luat parte la banchetul de absolvire a liceului. Dansul a început normal, însă, la un moment dat, piciorul drept al lui Helen a început să sufere de spasme, aparent fără motiv.

Spasmele au continuat pe toată durata banchetului și nu s-au oprit nici a doua zi. În curând, și alți elevi au început să manifeste aceleași simptome.

Nimeni nu putea determina cauza. Unii părinți și-au ținut copiii acasă, pentru a nu contracta această boală misterioasă.

Fenomenul bizar a continuat o vreme, însă, așa cum se întâmplă în cazurile de isterie în masă, a dispărut de la sine. Cauza acestui incident neobișnuit rămâne un mister.

Chupacabra, monstrul din America de Sud

Chupacabra
Reprezentare a monstrului Chupacabra, hrănindu-se cu o capră. Foto: bbc.co.uk

Un alt caz de isterie în masă este legat de o creatură periculoasă, cunoscută drept „Chupacabra”. Este vorba de un animal misterios și feroce, despre care se crede că trăiește ascuns în Puerto Rico și Mexic.

Numele său se traduce prin „cel ce suge capre”. Se spune că Chupacabra suge sângele caprelor, lăsându-le răni pe corp. Dacă „metoda de lucru” a Chupacabra este mereu aceeași, nu același lucru se poate spune despre cum îl descriu oamenii.

Unele relatări spun că are solzi de șopârlă, că țopăie ca un iepure și că are o înălțime mai mică de 1,5 metri. Alții îl descriu ca având înfățișarea unui câine feroce.

Mulți oameni de știință sunt convinși că această creatură nu există. Însă populația din zona Mării Caraibilor și a Golfului Mexic crede cu tărie că Chupacabra este un animal real.

Sătenii cred atunci când li se spune că animalul a fost văzut și pun moartea animalelor domestice pe seama sa.

Isteria în masă – Oameni terorizați de propria minte

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...