Islanda renunţă la integrarea în Uniunea Europeană

Distribuie!

Candidatura de aderare a Islandei la Uniunea Europeană a fost retrasă de curând de către cele două partide care au câştigat alegerile parlamentare în această ţară, informează Mediafax.


Cele mai recente alegeri parlamentare din Islanda au fost câştigate de Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta). Aceste două formaţiuni politice au ajuns la un acord prin care solicită Guvernului de la Reykjavik să retragă candidatura de aderare a ţării la Uniunea Europeană, depusă în anul 2010.

Intenţia Islandei de a încheia etapele privind aderarea la UE nu este nouă. La începutul anului 2013, Executivul acestei ţări a decis să dizolve toate organismele de negociere cu Uniunea Europeană.


Astfel, noul proiect de lege care vizeaza închierea negocierilor de aderare cu UE va conţine şi un capitol prin care un nou proces de aderare ar putea fi organizat numai după realizarea unui referendum.

O posibilă explicaţie pentru decizia Islandei de a nu mai adera la Uniunea Europeană este că această ţară are un conflict cu blocul comunitar asupra drepturilor de pescuit. Mai exact, Islanda a luat decizia unilaterală de a creşte în mod considerabil cota sa de macrou, lucru care a iscat divergenţe în cadrul UE.


Pentru Islanda, o ţară cu circa 320.000 de locuitori, industria pescuitului este o activitate importantă. Cei care doreau să atragă Islanda în cadrul Uniunii Europene argumentau că insula ar putea avea de câştigat după adoptarea monedei euro, oferind o stabilitate economiei naţionale.


Citeşte şi:

Islanda nu mai vrea să intre în UE. „Noi am trecut deja prin criza în care sunteţi voi acum, dar voi nu aţi învăţat nimic”

Zona euro n-a învăţat nimic din criza bancară prin care a trecut Islanda în urmă cu cinci ani, iar din acest motiv ţara nu mai vrea să adere la uniunea monetară, a declarat premierul islandez Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

 

Cel mai cool primar din toată lumea este Jon Gnarr, din Reykjavik, capitala Islandei. Un libertin fără educaţie a transformat oraşul după chipul şi asemănarea sa.

Islanda, ţara cu cei mai mulţi scriitori din lume

În Islanda e greu să nu te întâlneşti cu un scriitor. Cu o populaţie de circa 300.000 de cetăţeni, Islanda cunoaşte în vremurile actuale un adevarat boom al cărţilor, având mai mulţi scriitori, mai multe cărţi publicate, precum şi mai multe cărţi citite, pe cap de locuitor, decât oriunde în altă parte a lumii, notează BBC.

Mai multe cititi aici: Islanda a aruncat la gunoi guvernul corupt, noi de ce nu am putea?

Sursa: Adevarul

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...