Insula Palmerston: o insula populata de descendentii unui singur om

Distribuie!


Palmerston este un atol de corali din Insulele Cook, aflată într-una dintre cele mai izolate părți ale Oceanului Pacific, la aproximativ 3.200 km de Noua Zeelandă. Micuța așezare nu are aeroport și este vizitată de o navă de aprovizionare doar de două ori pe an. Călătoria spre insulă este atât de lungă și periculoasă încât numai cei mai curioși turiști îndrăznesc să o viziteze. Dar faima insulei Palmerston vine nu doar din faptul că este un paradis perfect, ci și din istoria sa unică.

Atolul Palmerston este alcătuit dintr-un număr de insulițe de nisip aflate pe un inel continuu de recif de corali care înconjoară o lagună. Prima persoană care a pus piciorul în Palmerston a fost căpitanul James Cook, în 1777, deși a descoperit zona cu trei ani mai devreme în timpul unei alte expediții. Insula a rămas în mare parte nelocuită pentru aproape un secol, până când aici a naufragiat William Marsters, un vânător de balene. William Marsters a fost atât de fermecat de insulă încât trei ani mai târziu s-a întors cu soția, fiica și alți doi verișori pentru a se stabili aici pentru totdeauna.


Înainte de moartea lui William Marsters, acesta a organizat insula astfel încât fiecare dintre primi locuitori să controleze o parte din insula principală și din fiecare atol. Acest aranjament este în picioare și astăzi. Insula are un consiliu propriu din care fac parte descendenții celor trei familii. Căsătoria în cadrul aceleași familii este interzisă, însă atât teoretic cât și practic toți cei care își unesc aici destinele sunt rude prin alianță.

Viața în Palmerston este simplă. Nu există magazine, toalete, iar apa de ploaie este colectată și folosită ca apă de băut. Banii sunt folosiți doar pentru a cumpăra provizii din lumea exterioară. Curentul electric este pornit doar între orele 6:00 – 12:00 în fiecare zi și pe timpul nopții. O stație telefonică recent construită oferă singura legătură permanentă cu lumea exterioară. Peștele este alimentul de bază al insularilor și unicul lor bun de export.


În afară de navele de marfă, insula este vizitată de aproximativ o duzină de vase mici de croazieră pe an. Tuiștii stau la cele 62 de familii din atol, în zonă neexistânt hoteluri sau pensiuni.

palmerston-island-99palmerston-island-62palmerston-island-12palmerston-island-105palmerston-island-119palmerston-island-46palmerston-island-1210palmerston-island-86palmerston-island-210

sursa: National Library of New Zealand / Cookislands / Wikitravel / Palmerston Island

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...