Ideea unui român ca să scape de facturile la energie. Acum stă cu becurile aprinse: “Nu le sting, şi așa nu plătesc”

Distribuie!

 


În Maramureş, tradiţia se trăieşte, nu doar se respectă. E principiul după care s-a ghidat şi un bărbat care a transformat o moară de porumb într-o sursă de energie electrică. A adăugat elemente moderne şi a adaptat-o astfel încât să-şi facă viaţa mai uşoară. Şi mai ieftină.

În curtea gospodăriei pe care o are în Vadu Izei, Mihai Bledea a reuşit să îmbine noul cu vechiul, păstrând armonia unei tradiţii din strămoşi. Are acolo atât o vâltoare în care lumea din sat îşi spală hainele de iarnă şi covoarele, cât şi o moară veche de peste 100 de ani. “Moara, ca atare, datează de prin 1886 a fost adusă din partea austro-germană. Eu după ce m-am căsătorit am găsit actele cu instalaţia hidromecanică a moşului lui socru şi am dorit să am şi o moară”, povesteşte Mihai Bledea, proprietar moară.


Energie electrică fără bani. Cum a scăpat Mihai de facturi

Când oamenii din zonă n-au mai venit aici cu porumb la măcinat, maramureşeanul n-a vrut să lase moara să ajungă o ruină. A transformat-o şi acum, cu ajutorul apei, o foloseşte ca să producă energie electrică. “Dacă cobor pârâul mai jos, atunci apa trece peste roată şi nu mai angrenează. Dacă ridic apa spre roată, am axul intermediar şi am nevoie să îmi scot 3.000 de rotații pe minut”, arată Mihai Bledea, proprietar moară.

Ideea bărbatului i-a inspirat şi pe vecini

Iar iniţiativa lui e un model şi pentru alţii din localitate. “Cred că toţi de acum încolo am putea să încercăm să facem acelaşi lucru, pentru că sunt toate scumpe”, este de părere un localnic. “Acum că se scumpeşte şi curentul şi tot, pentru el o să fie un rezultat foarte bun”, adaugă un altul. Şi, de câteva luni, deja e: “Nu le sting (n.r. becurile), şi așa nu plătesc. Apa oricum curge”.


SURSA: https://observatornews.ro/economic/ideea-unui-roman-ca-sa-scape-de-facturile-la-energie-acum-sta-cu-becurile-aprinse-nu-le-sting-si-asa-nu-platesc-493515.html?fbclid=IwAR1tYVrPp-3ZMlhQike2FhGukUSTvUkHVouaX4m3LA89y8-jfYgTAwdR9gQ

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...