Iată una din frumusețile României de care nu ai auzit: Singurul sat de formă rotundă din România – Charlottenburg

Distribuie!


Charlottenburg sau Șarlota, este o localitate din județul Timiș. Face parte din comuna Bogda și a fost înfiintată în 1771, odată cu cel de-al doilea val de colonizări germane.

Se remarcă prin faptul că este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.


Este situat la aproximativ 50 de km NE de Timișoara, și datorită unicității construcției lui, putem spune că toți locuitorii trăiesc în centru!

Chiar dacă are un diametru de 210 metri, satul impresionează prin simetria sa perfectă. Dovadă stă și scrisoarea redactată de către meșterul pantofar Johann Steube: “Acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găseste o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseste o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajd si sură. Apoi urmează grădina, unde se găseste plantată viță de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă că alta, și nici cu un picior mai distantată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat a au aceeași distanță una față de alta.”


Chiar dacă unii proprietari au început deja să-și modernizele casele, transformându-le în case de vacanță, locul încă își mai păstrează autenticitatea și unicitatea.

11

 

Surse: http://sharethis.ro/2014/01/10/iata-una-din-frumusetile-romaniei-de-care-nu-ai-auzit-singurul-sat-de-forma-rotunda-din-romania-charlottenburg

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...