Homeschooling, un fenomen răspândit din ce în ce mai des și în România. Cum arată o tabără pentru copiii școliți acasă

Distribuie!


Termenul de homeschooling s-ar putea să fie străin pentru multe persoane, însă nu și pentru locuitorii comunei Drăguș, din județul Brașov. În acest an, în perioada 10-25 iunie, s-a organizat la Drăgușel, zonă de campare a comunei Drăguș, tabăra internațională anuală de homeschooling.

Tabăra de homeschooling este o tabără care arată exact ca una normală, doar că aici se desfășoară anumite activități caracteristice, lumea se comportă diferit și atmosfera este una potrivită pentru educarea tinerilor. Aici toată lumea este liniștită iar părinții și copiii au activități împreună, pe care le pot alege în funcție de abilitățile și de curiozitățile pe care le au.


În tabără au fost peste 540 de persoane, cu familii din diferite părți ale lumii, pornind de la SUA și Canada, la Olanda, Franța, Germania, Elveția și Bulgaria.

Organizatorul acestei tabere de homeschooling este Cristian Ivan, din București, care are și el 2 copii, pe Lucas și Emilia, de 12, respectiv 8 ani.


’’Am aflat despre această zonă și l-am contactat pe primarul comunei Drăguș, care s-a arătat foarte deschis și ne-a oferit condiții ca în nicio altă parte din țară. Am fost surprinși de o astfel de primire” a spus Cristian Ivan.

Vorbind despre homeschooling și încercând să oferim o definiție pentru acest termen, aceasta ar putea fi ’’educație de acasă’’. Homeschooling reprezintă o mișcare ca a devenit din ce în ce mai cunoscută în întreagă lume și a început să fie recunoscută și în România, după anul 1990. Mai exact, părinții au ales să fie profesori pentru copiii lor și să se îngrijească de educația pe care aceștia o primesc, accentul fiind pus pe aptitudinile lor. În acest fel, ei exclud serviciile oferite de către școala de stat, model la care au aderat peste 500 de familii din tară.

Principalul obiectiv pe care homeschooling-ul îl are este comunicarea, dar se urmăreste în același timp diversitatea culturală și orientarea spre discipline și activităti la care tinerii sunt talentați. Motivele pentru care multe familii au adoptat acest tip de educație și de ce îl consideră mai eficient, ne-au fost explicate de către organizatorul taberei:

”Nu sunt de acord cu sistemul educațional și cred că este o pierdere de timp. Noi ne ocupăm de activitatea educațională a copiilor acasă. Ceea ce facem este ilegal, dar ne asumăm și mergem în continuare. La noi în țară această formă de educație este ilegală, însă noi decidem dacă copiii noștri merg sau nu la școală. De la an la an tot mai multe familii din țară își educă acasă copiii. Noi am decis ce este mai bine pentru copiii noștri, iar acest tip de educație este cea mai bună soluție. Ne-am axat pe o educație liberă. Norocul nostru este că aceste întâlniri permanente nu sunt ilegale. Copiii învață după interesele și pasiunile lor, fac ce vor și când vor. Dacă un copil studiază ce-i place, acumulează mult mai repede”.

Peste 500 de familii de români practică homeschooling

În 2001 s-a înfiinţat şi o asociaţie care să apere interesele homeschooling-ului, fondator fiind Gabriel Curcubeţ, din judeţul Harghita, care are 4 copii. Peste 500 de familii din România au ales homeschoolingul sau educaţia la domiciliu în defavoarea sistemului clasic de învăţământ. Asociaţia vrea să obţină o lege în România care să înlesnească procedeul educaţiei la domiciliu şi în ţara noastră.

Dana Nălbaru sprijină homeschooling-ul

O personalitate care sprijină acest sistem de învățământ este Dana Nălbaru, care și-a retras fiica de la școală, urmând ca micuța să fie educată într-un sistem de homeschooling.

”Am retras-o pe Sofia de la școală. De tot. Am ales că ea să învețe în sistem homeschooling despre lucrurile care îi plac și fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie și ne-am “făcut temele” înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor”, a spus ea.

Ce știu românii despre homeschooling

Potrivit unui studiu efectuat în luna octombrie a anului 2016, s-a aflat că 98.4% dintre părintii activi în mediul online au auzit despre conceptul homeschooling, iar 73% știu despre existența școlilor-umbrelă. În plus, dintre cei care au auzit despre homeschooling și sunt părinti, 8% au optat deja pentru această formă de educare a copiilor, în timp ce 52% ar fi deschiși să încerce această formă de educare a copiilor. Părerile în urmă acestui sondaj au fost destul de bune, 41% au votat că homeschooling-ul este bun, iar 32% au spus că este foarte bun.

Sursa foto: Monitorul de Făgăraș

http://www.libertatea.ro/stiri/homeschooling-un-fenomen-raspandit-din-ce-ce-mai-des-si-romania-1885559

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...