Harta lui Piri Reis din 1513: Misterele unui document care nu ar trebui să existe

Distribuie!


Harta lui Piri Reis este unul dintre cele mai misterioase documente care ne-au rămas din epoca marilor explorări geografice. Este posibil ca un document de la începutul secolului XVI să înfățișeze adevărata linie de coastă a Antarcticii, așa cum arăta în urmă cu mii de ani, înainte de depunerea gheții?

Considerată a fi una dintre cele mai frumoase și mai interesante hărți care au supraviețuit din epoca marilor descoperiri geografice, harta lui Piri Reis este și unul dintre cele mai puțin înțelese documente despre istoria explorărilor.


Harta lui Piri Reis a fost descoperită în 1929 de beiul Halil Etham, director general al Palatului Topkapî, din Istanbul, atunci când clădirea era transformată în muzeu de antichități. Harta în sine înfățișează numai o treime din harta lumii, restul documentului s-a pierdut.

Ce ne dezvăluie harta lui Piri Reis

Harta lui Piri Reis
Piri Reis a fost decapitat la bătrânețe, din ordinul sultanului, fiind denunțat că a fugit dintr-o bătălie. Foto: Curiosmos

Harta lui Piri Reis înfățișează coasta de vest a Africii, coasta de est a Americii de Sud și coasta de nord a Antarcticii.


S-au făcut numeroase speculații privitoare la această hartă: că ar fi cea mai veche hartă a celor două Americi, că include o copie a unei hărți alcătuite de Cristofor Columb în 1498 și că este cea mai exactă hartă din secolul XVI.

Alții susțin că harta dovedește abilitățile cartografului și capacitatea sa de a măsura și a face calcule trigonometrice sferice cu secole întregi înaintea vremii lor. Prin urmare, harta ar conține dovezi privind o civilizație maritimă care a existat cu zeci de mii de ani în urmă.

Harta a fost alcătuită de celebrul amiral otoman cunoscut drept Piri Reis. Acesta s-a născut drept Muhiddin Piri, probabil în Gallipoli, cândva între anii 1465 și 1470.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Harta lui Piri Reis
Ipoteza care încearcă să coreleze limita inferioară a hărții Piri Reis a coastei Patagoniei argentiniene și a insulelor Falkland. Foto: Wikimedia

La vârsta de 12 ani, s-a alăturat echipajului unchiului său, amiral în marina otomană, și și-a slujit țara sub tutelajul acestuia vreme de 14 ani. Șase dintre cei 14 ani au fost petrecuți pe coastele Americii de Nord, Italiei, Spaniei și insulelor din vestul Mediteranei.

Piri a luptat în multe bătălii navale sub comanda unchiului său și era deja căpitanul propriului vas în timpul războiului cu Veneția. După moartea unchiului său, în 1530, Piri s-a întors în Gallipoli și aici a elaborat prima dintre cele două hărți ale lumii.

Harta lui Piri Reis fascinează o lume întreagă

Patru ani mai târziu, a revenit pe mare ca să ia parte la lupte. De-a lungul carierei sale navale, Piri a colecționat hărți, a făcut observații legate de locurile în care naviga și a întocmit schițe cu coastele și insulele pe care le-a vizitat.

În 1528, a elaborat a doua sa hartă a lumii. În 1554, când avea spre nouăzeci de ani, a căzut victimă intrigilor de la curtea otomană.

După ce a fost învins într-o bătălie navală cu portughezii, oficialii din Egipt i-au raportat sultanului că Piri Reis fugise din bătălie ca să se salveze pe el și averea uriașă pe care o acumulase în timpul multelor decenii de piraterie alături de unchiul său și de activitate în cadrul marinei turcești.

Harta lui Piri Reis
O altă ipoteză, mai puțin acceptată, care încearcă să coreleze harta contrară americană a Piri Reis cu coasta Venezuela și Brazilia. Foto: Wikimedia

Sultanul a ordonat să fie decapitat deoarece fugise din bătălia cu portughezii, iar comorile sale au fost duse în Palatul Topkapî din Istanbul.

Uimitor nu este faptul că Piri Reis a reușit să elaboreze o hartă atât de exactă a regiunii Antarcticii cu 300 de ani înainte ca aceasta să fie descoperită – ci faptul că harta înfățișează linia coastei așa cum arată ea în realitate sub gheață!

Dovezile indică faptul că data cea mai recentă la care ținutul Queen Maud Land ar fi putut fi cartografiat fără să fie acoperit de gheață este 4.000 î.e.n.

Oficial, știința spune că Antarctica este acoperită de gheață de cel puțin un milion de ani. Totuși, harta lui Piri Reis înfățișează partea de nord a acestui continent înainte ca acesta să fi fost acoperit de gheață.

Harta lui Piri Reis
Palatul Topkapî, unde este expusă harta lui Piri Reis. Foto: Wikimedia

Asta ar indica faptul că harta a fost alcătuită cu un milion de ani în urmă. Însă asta este imposibil – omenirea nici măcar nu exista pe atunci. Cercetările arată că Antarctica a fost acoperită total de gheață cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.

Astfel, se naște întrebarea: cine a cartografiat Queen Maud Land din Antarctica cu 6.000 de ani în urmă? Ce civilizație avea mijloacele și motivele de a face așa ceva?

Descoperiri neașteptate

Oamenii sunt fascinați de multe aspecte cuprinse de harta lui Piri Reis. Harta te face să te întrebi ce alte lucruri de care nu avem habar s-au întâmplat cu mii de ani în urmă.

A existat pe atunci o civilizație mult mai inteligentă și mai avansată decât ne-am putea imagina? Dacă da, ce s-a întâmplat cu ea? Vom avea și noi aceeași soartă?

Harta lui Piri Reis este unul dintre cele mai controversate documente din acea vreme. Foto: Wikimedia

Mai jos îți prezentăm o parte din lucrurile pe care oamenii le-au observat  în legătură cu harta lui Piri Reis din 1513:

  • Cel care a alcătuit harta cunoștea circumferința exactă a Pământului, cu o marjă de eroare de numai  80 de kilometri (știind că circumferința Terrei este de 40.075 de kilometri, cei 80 de kilometri înseamnă o eroare de 0.1%);
  • Coasta și insula care fac parte din Antarctica și sunt înfățișate pe hartă trebuie să fi fost navigate înainte de depunerea gheții – adică înainte de 4.000 î.e.n.;
  • Harta înfățișează Pământul așa cum poate fi văzut din spațiu
  • SURSA: https://incredibilia.ro/harta-lui-piri-reis/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...