Grigorij (Grisha) Jakovlevič Perelman a fost singurul om care a reușit să rezolve una dintre cele șapte „Probleme ale Mileniului”

Distribuie!

Un vagabond la plimbare? Nu … este poate cel mai mare matematician viu din lume.
Rusul Grigorij (Grisha) Jakovlevič Perelman a fost singurul om care a reușit să rezolve una dintre cele șapte „Probleme ale Mileniului”, dovedind Conjectura lui Poincaré și a refuzat premiul de un milion de dolari care i-a fost acordat de Clay Mathematics Institute pentru această descoperire.
Conjectura lui Poincaré este o problemă complexă de topologie și când a găsit soluția a spus: „Pentru mine este complet irelevantă, pentru că dacă soluția este cea corectă, nu este nevoie de nicio altă recunoaștere”.
(Conjectura lui Poincare este un test care poate ajuta la determinarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-un spațiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poate micșora până la un punct, acest spațiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.)
Clay Mathematics Institute, o instituție americană dedicată promovării științelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu „cele șapte probleme ale mileniului“, promițând o recompensă de 1 milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele.
Trei ani mai târziu, Grigori Perelman a anunțat, spre surpriza generală, că a descoperit soluția pentru Conjectura lui Poincare, declarând că a lucrat la ea, în secret, timp de șapte ani.
Ignorând complet canoanele presei științifice, Grigori Perelman a ales să își publice demonstrația pe Internet. Soluția lui a fost apoi îndelung verificată de către alți matematicieni.
Locuiește într-un mini-apartament din interiorul unei clădiri populare, una dintre cele construite de un țar al socialismului regal. Pentru el, banii nu contează nimic: „Nu vreau să fiu un om de știință de prezentare, ci unul care studiază știința pentru binele altora”.
Aleargă cu părul și barba neîngrijite și adidași deformați, cele mai recente imagini ale lui îl portretizează cu un aspect neglijat: un blogger l-a găsit la metrou și l-a imortalizat cu telefonul mobil și apoi și-a pus fotografiile pe internet.
Se spune că în orașul său, care a fost capitala țarilor, este la modă să poarte un tricou cu fața și inscripția:
„În lumea asta … nu totul poate fi cumpărat”.
(Sursa: Food for thought)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...