Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth, locuitorii din Mediaş care au cucerit America. Peste Ocean, au inventat primul ştergător de parbriz automat din lume

Distribuie!


Nu sunt foarte mulţi cei care ştiu că primul ştergător de parbriz automat din lume a fost inventat de un bărbat originar din oraşul Mediaş, judeţul Sibiu.

Povestea începe în oraşul de pe Târnava Mare, într-un atelier de pe Uliţa Pietruită, unde fiii brutarului medieşean Carl Folberth au învăţat meserie de la vărul lor. ”Friederich Folberth (1879 – 1955) şi fratele lui Wilhelm (1884 – 1967), fiii brutarului medieşean Carl Folberth, au învăţat meseria de mecanici în atelierul vărului lor Adolf Haltrich de pe Uliţa Pietruită (azi Str. Johannes Honterus), nr. 31.


Prinşi de dorul de ducă, foarte la modă la începutul sec. al XX-lea, au petrecut anii de calfă în Austria şi Franţa, dar până la urmă au trecut oceanul, stabilindu-se la Cleveland (Ohio) în Statele Unite ale Americii. Aici s-au angajat în producţia şi comercializarea automobilelor la cunoscuta companie Oldsmobile, dar curând şi-au deschis atelierul lor propriu”, explică Viorel Ştefu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal Mediaş.

Inventatorii primului ştergător de parbriz automat   În anul 1919 Wilhelm, devenit William după sosirea în Statele Unite, a inventat primul ştergător de parbriz automat pentru automobile. ”După brevetare, firma lor “The Folberth Auto Specialty Co.” a produs ştergătoare de parbriz pe scară largă până în anul 1925, când au vândut licenţa firmei “Trico”, spune Viorel Ştefu.


Prima maşină construită de fraţii Folberth în 1904 la Cleveland era echipată cu un motor cu un singur cilindru cu 6 CP. In dreapta Willi Folberth (cu ţigara în mână) – Foto Arhiva Familiei Goodwin – Folberth, poze pastrate la Muzeul Municipal Medias   Una din reclamele vremii vorbeşte despre invenţia fraţilor Folberth. Modelul Universal costa 7 dolari iar modelul Junior, 5 dolari. ”Cel mai bun mod de a afla informaţii despre ştergătorul de parbriz automat Folberth este să întrebaţi unul din proprietarii celor peste un million de maşini echipate cu astfel de ştergătoare. Fiecare dintre ei vă va spune că nu există dispozitiv pe piaţă care să asigure o protecţie mai bună la un preţ atât de mic. Zăpada, lapoviţa sau viscolul sunt o ameninţare pentru dumneavoastră, pasagerii din maşină şi toată lumea aflată în trafic.     Patru tineri medieşeni la Cleveland, în anul 1904. De la stânga la dreapta: Willi Folberth, Josef Ehrmann, Josef Haltrich, Fred Folberth – Foto Arhiva Familiei Goodwin – Folberth, poze pastrate la Muzeul Municipal Medias

Dacă şoferul ar realiza că viaţa unor oameni e în mâinile lui de fiecare dată când e la volan, ar aprecia importanţa unui parbriz prin care să vadă foarte bine. Dacă nu vezi pericolul care se apropie, cum poţi spera să-l eviţi? Un şergător automat Folberth pus pe maşina dumneavoastră înseamnă un parbriz prin care se vede foarte bine tot timpul”.    Nu au uitat de unde au pornit   Faima câştigată peste ocean nu i-a schimbat pe fraţii Folberth. ”Deşi invenţia i-a făcut oameni înstăriţi, fraţii Folberth au rămas modeşti şi generoşi. Cu toate că erau stabiliţi dincolo de ocean, au rămas în legături strânse cu rudele din Transilvania, pe care le-au ajutat la greu şi le-au vizitat în repetate rânduri. Au continuat cu invenţii din domeniul automoblismului, obţinând de-a lungul timpului un număr de peste 100 de brevete.

eclama pentru ştergătorul de parbriz  Folberth la expoziţia de automobile din Madison Square Garden (New York 1924) – Foto Arhiva Familiei Goodwin – Folberth, poze pastrate la Muzeul Municipal Medias   Willi Folberth, care s-a dedicat şi sportului, dezvoltând o puternică pasiune pentru tirul cu arcul, a inventat şi produs un arc cu un sistem de ţintă îmbunătăţit prin care a devenit şi mai renumit în rândul amatorilor acestui sport decât pe vremuri cu ştergătorul de parbriz”, mai spune Viorel Ştefu.      Unul din ştergătoare poate fi admirat la Mediaş   Dacă doriţi să vedeţi pe viu, nu doar în fotografii, unul din ştergătoarele create de fraţii Folberth, o puteţi face la Muzeul Municipal din Mediaş, unde se păstrează un ştergător de tip Junior, original.

Stergatorul de tip Junior care poate fi admirat astazi la Medias – Foto Muzeul Municipal Medias   ”Setul de ştergător de parbriz tip Junior – nefolosit şi complet în ambalaj original – a fost donat Muzeului Municipal Mediaş de către Asociaţia Locului Natal Mediaş (Heimatgemeinschaft Mediasch e. V.) din Germania şi de către d-l Hansotto Drotloff, în dorinţa de a cinsti amintirea celor doi medieşeni născuţi şi educaţi în acest oraş, care şi-au datorat succesul în viaţă unei educaţii solide obţinute în societatea săsească din oraşul natal. Amintim că pe faţada clădirii din str. Johannes Honterus, nr. 31 pot fi văzute două plăci comemorative, care la rândul lor evocă amintirea atât a verilor Fred şi Willi Folberth cât şi a lui Adolf Haltrich, dascălul lor”, mai spune Viorel Ştefu.      Stergatorul de tip Junior care poate fi admirat astazi la Medias – Foto Muzeul Municipal Medias

Citeste mai mult: adev.ro/o1l7de

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Citiți și...


Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...