EXEMPLU:LOCALITATEA unde chiria e 15 euro pe luna si somajul nu exista

Distribuie!

 Desi suna a paradis utopic, Marinaleda e un sat al zilelor noastre, al carui primar a reusit sa gaseasca o formula perfecta pentru a eradica somajul si a oferi locuitorilor locuinte pe care sa si le poata permite. Situat in Andalusia, in apropiere de Sevilla, oras afectat de criza economica, Marinaleda are 2800 de locuitori, care uniti au reusit sa dea o lectie constructiva despre autogestionarea resurselor si organizarea unei comunitati.

 

Casares-Andalusia

 


Situaţia actuală din Marinaleda i se datorează, în mare parte, primarului Juan Manuel Sánchez Gordillo, implicat în aşa-numita lucha jornalera (lupta muncitorilor zileri) şi în mişcarea muncitorească mai amplă. Gordillo a reuşit să pună în aplicare o politică eficientă, prin care toţi locuitorii îşi pot permite să închirieze sau să-şi ridice case. Municipalitatea a intrat în posesia unor terenuri extinse din apropiere, iar apoi a cerut guvernului central fonduri pentru construcţia de case.

Astfel, administraţia poate ceda gratuit terenurile din proprietate sa către locuitorii care vor să-şi ridice case.  În virtutea uni convenţii cu guvernul regional andaluz şi a Planului de Dezvoltare Rurală aplicat în regiune, se pot achiziţiona materiale de construcţii, distribuite apoi beneficiarilor. Totodată, administraţia pune la dispoziţie, tot gratuit, forţă de muncă pentru şantierele de construcţie. Proiectul de realizare a casei, realizat de arhitecţi specializaţi, este şi el asigurat, în mod gratuit, de administraţie, însă beneficiarii pot solicita anumite modificări ale planului caselor. Locuitorii sunt cei care se reunesc pentru a stabili împreună contribuţia lunară ce trebuie plătită primăriei pentru a deveni proprietari asupra casei şi terenurilor. În ultimele luni, suma plătită de locuitori administraţiei pentru drepturile de proprietate sau pentru chirie este de 15 euro / lună


Cea mai mare parte a sătenilor din Marinaleda trăiesc din agricultură şi din prelucrarea materiei prime, iar alţii lucrează în administraţia publică, la şcoală sau în comerţ. Rata şomajului este zero, iar salariul este fix, acelaşi pentru toată lumea: 47 de euro / zi.

Modelul stângist al acestei comunităţi autogestionate se bazează pe solidaritate şi egalitate şi, iar povestea ei ne aminteşte de locuitorii din Ikaria, o insulă din Grecia recunoscută pentru longevitatea oamenilor ei. Chiar satul andaluz dacă poate fi criticat pentru principiile ideologice pe care se bazează, poate fi un exemplu pentru aşzările mici, unde locuitorii se pot ocupa împreună de gospodărire. Mai multe informaţii despre Marinaleda, puteţi afla din documentarul de mai jos.


 

Marinaleda. El sueno de la tierra (un utopia verso la pace) from BIMBESQUATTERS on Vimeo.

 

Sursa: Eticamente

http://totb.ro/video-satul-unde-chiria-costa-15-euro-pe-luna-si-somajul-nu-exista/

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner