Egiptenii antici sorbeau un lichid misterios ce conținea sânge uman și droguri halucinogene

Distribuie!


Arta cocktailurilor a parcurs un drum lung de când egiptenii antici au încercat să amestece băuturi, după cum reiese dintr-o nouă analiză a conținutului unui vas vechi de 2.000 de ani.

Presupus a fi fost băut de membrii unui cult care venerau un zeu ciudat, asemănător unei pisici, s-a descoperit că preparatul conținea mai multe plante halucinogene, precum și alcool, miere și o varietate de fluide corporale umane, potrivit IFL Science.


Descriindu-și descoperirea într-un studiu, cercetătorii au explicat că băutura era probabil consumată „în scopuri ritualice” asociate cu o divinitate numită Bes sau Bisu. Descris ca fiind „jumătate pitic, jumătate felină”, adepții lui Bes credeau că acesta putea oferi „protecție împotriva pericolelor, evitând în același timp răul”.

Egiptenii antici foloseau plante psihoactive în băuturi

Adepții lui Bes sorbeau un lichid misterios din „vase de ceramică decorate cu efigia sau capul lui Bes”, cunoscute sub numele de „vase Bes”.


 

„Deoarece figura lui Bes era venerată asemenea unui geniu protector, s-ar putea presupune că lichidul băut din aceste căni era considerat benefic”, au scris cercetătorii.

Pentru a determina în cele din urmă natura respectivului lichid, oamenii de știință au analizat reziduurile organice de pe un vas Bes din secolul al II-lea î.Hr. care se află la Muzeul de Artă din Tampa, Florida, SUA.

Rezultatele au indicat că băutura conținea o substanță psihoactivă numită Peganum harmala, cunoscută mai degrabă sub numele de iarbă tătărască.

„Semințele acestei plante produc cantități mari de alcaloizi harmină și harmalină, care induc viziuni asemănătoare viselor”, au explicat autorii studiului.

În prezent, iarba tătărască este uneori combinată cu alte plante, cum ar fi mimoza, pentru a crea o infuzie care imită efectele psihedelice ale ayahuasca.

Fluide umane, găsite în băutura antică

Urme de la încă o plantă psihoactivă numită Nymphaea caerulea – sau lotus – au fost, de asemenea, detectate în vasul Bes.

„Combinând toate aceste date, putem concluziona că plantele Peganum harmala și Nymphaea caerulea au fost folosite în mod deliberat ca surse de substanțe psihoactive în scopuri ritualice”, au spus cercetătorii.

 

Cercetătorii au detectat, de asemenea, urme ale unui lichid alcoolic derivat din fructe fermentate, precum și miere sau lăptișor de matcă.

Băutura antică conținea, de asemenea, „un nivel ridicat de proteine umane”. „Aceasta include fluide precum lapte matern, fluide mucoase (orale sau vaginale) și sânge”, au arătat autorii.

O versiune preprint a studiului care urmează să fie publicat este disponibilă în Research Square.

Egiptenii antici sorbeau un lichid misterios ce conținea sânge uman și droguri halucinogene

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner