Dublu standard al calității: În România se comercializează Fanta cu mai puțin suc de fructe și Milka cu mai multe E-uri

Distribuie!


Un studiu realizat de InfoCons arată că în România există două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale și Milka Ciocolata cu lapte. 

Fanta Portocale

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din 3 țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe:


  • România: minim 5% suc de portocale, din concentrat
  • Marea Britanie3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%)
  • Spania8% suc de portocale, din concentrat

O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în Spania 10 aditivi.

Dublu standard al calității: În România se comercializează Fanta cu mai puțin suc de fructe și Milka cu mai multe E-uri

Un studiu realizat de InfoCons arată că în România există două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale și Milka Ciocolata cu lapte. 

Fanta Portocale

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din 3 țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe:

  • România: minim 5% suc de portocale, din concentrat
  • Marea Britanie3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%)
  • Spania8% suc de portocale, din concentrat

O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în Spania 10 aditivi.

Milka Ciocolată cu lapte

În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din 2 țări, principala diferență pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din România, a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor.

Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Făcând diferenta, reiese un conținut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g).

Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în România).

http://www.libertatea.ro/stiri/fanta-cu-mai-putin-suc-de-fructe-si-milka-cu-mai-multe-e-uri-1914616

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner