Drumul gigantului din Irlanda de Nord

Distribuie!


Potrivit legendei, coloanele sunt rămășițele unui drum construit de un gigant.

Povestea spune că gigantul irlandez Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool), din ciclul fenian al mitologiei gaelice, a fost provocat la o luptă de gigantul scoțian Benandonner.


Fionn a acceptat provocarea și a construit drumul peste Canalul de Nord, astfel încât cei doi giganți să se poată întâlni.

Într-o versiune a poveștii, Fionn îl învinge pe Benandonner. În alta, Fionn se ascunde de Benandonner când își dă seama că dușmanul său este mult mai mare decât el. Soția lui Fionn, Sadhbh, îl deghizează pe Fionn în copil și îl pune într-un leagăn.


Când Benandonner vede dimensiunea „copilului”, el consideră că tatăl acestuia, Fionn, trebuie să fie un gigant printre giganți.

El fuge înapoi în Scoția speriat, distrugând drumul din spatele lui, astfel încât Fionn să nu poată să-l alunge.

Peste mare, există coloane identice de bazalt (o parte a aceluiași flux de lavă antică) la Peștera lui Fingal de pe insula scoțiană Staffa și este posibil ca povestea să fi fost influențată de acest lucru.

În general, în mitologia irlandeză, Fionn mac Cumhaill nu este un gigant, ci un erou cu abilități supranaturale, spre deosebire de ceea ce poate sugera această legendă.

În Fairy and Folk Tales of the Irish Peasantry (1888), se remarcă faptul că, de-a lungul timpului, „zeii păgâni ai Irlandei […] au devenit din ce în ce mai mici în imaginația populară până s-au transformat în zâne; eroii păgâni au devenit din ce în ce mai mari până s-au transformat în uriași”.

Nu există povești precreștine despre Calea Uriașilor, dar este posibil să fi fost asociată inițial cu Fomoriani (Fomhóraigh); numele irlandez Clochán na bhFomhóraigh sau Clochán na bhFomhórach înseamnă „treptele Fomhóraigh”.

Fomhóraigh sunt o rasă de ființe supranaturale în mitologia irlandeză, care uneori au fost descrise ca giganți și care ar fi putut fi inițial parte dintr-un panteon pre-creștin.

 

http://www.cunoastelumea.ro/drumul-gigantului-din-irlanda-de-nord/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...