Varza cruda are o gramada de beneficii, dar odata ce trece prin procesul de murare, devine un aliment „probiotic” mai bun decat un chefir si chiar mai mult decat atat. Fermentarea este un proces biologic natural folosit de secole pentru a pastra alimentele.
Enzimele sau bacteriile bune produse in timpul fermentatiei ajuta la descompunerea proteinelor si a carbohidratilor din alimente, iar acest lucru vine in sprijinul dietei. Prin urmare, sarmalele sunt usor de digerat, cu conditia sa nu fie pline de grasime.
Bogata in vitamina C
E acra, dar cine s-ar fi gandit chiar la vitamina C? Ei bine, este aproape o bomba de vitamine si minerale, in special de vitamina C, care o face excelenta pentru stimularea imunitatii si un ajutor in caz de gripa si raceala. Zeama de varza si salata de varza acra sunt remedii mereu la indemana.
Buna pentru digestie
Este o buna modalitate de a proteja echilibru lbacteriilor din tractul digestiv, intrucat are in componenta lactobacili care stimuleaza sistemul imunitar, apara organismul de bacterii periculoase, stopeaza dezvoltarea excesiva a ciupercii candida si ajuta acidul lactic sa fie usor de digerat. Cura cu varza murata pentru un stomac deranjat este cel mai bun leac, ajutand si in caz de diaree, dar si de constipatie.
Reduce colesterolul
Fibrele solubile din varza se leaga de grasimi si le elimina mai rapid in timpul digestiei, acest lucru ducand la un nivel mai mic de trigliceride sau colesterol. Pentru asta, femeile au nevoie de 25 g pe zi, iar barbatii – de 38 g de varza acra.
Mentine oasele puternice
Contine multa vitamina K, cunoscuta pentru rolul ei in coagularea sangelui, dar, impreuna cu vitamina C, contribuie la mentinerea in stare buna a oaselor. Cristalele de calciu si fosfor refac structura osoasa, dar asta nu se intampla fara ajutorul vitaminei K.
Printre aceste beneficii se numaracantitatea mea de vitamina C continuta ( o portie pe zi asigura doza zilnica recomandata), proprietatile anticancerigene (intermediul procesului de fermentatie, izotiocianatii joaca un rol important in eliminarea substantelor cancerigene din organism) si capacitatea de a lupta cu ulcerul peptic (s-a dovedit ca sucul de varza cruda este o sursa excelenta de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic).
Varza murata este unul dintre alimentele folosite pentru a da un plus desavoare mancarurilor, insa acest produs culinar nu este doar gustos, ci prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, informeaza mnn.com, citat de Mediafax.
De asemenea, s-a constatat ca glucozinolatii din varza murata ajuta la activarea enzimelor antioxidante naturale si flavonoidele protejeaza peretii arterelor de daunele oxidative, iar procesul de acid lactic, care pastreaza varza murata, este imbogatit cu puteri probiotice. Astfel, varza murata este un aliment plin cu probiotice sanatoase.
Surse: bzi.ro
Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!
Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.