Cum să gândești mic pentru a rezolva probleme mari

Distribuie!

Cei care vor să schimbe lumea în bine trebuie să o facă pas cu pas. Este convingerea lui Stephen Dubner, coautorul cărţilor „Freakonomics” și „Think like a freak”, prin care explică beneficiile unei gândiri la nivel microcosmic și ale prezervării celei mai preţioase resurse: optimismul.


Peste tot în jurul nostru suntem îndemnaţi să gândim măreţ, cutezător. Să ţintim către soare, cu nota de subsol: Chiar dacă nu ajungi acolo, poate că o să atingi vreo stea. În acest punct, este optim să acordăm o șansă sfatului lui Dubner, de a gândi necutezător.

Ambiţia ne poate determina uneori să ne stabilim scopuri nerealiste și covârșitoare, spune autorul. Indiferent că vrem să ajungem la o siluetă sănătoasă sau că vrem să rezolvăm analfabetismul din zonele rurale, este nevoie de energie și entuziasm. De aceea, Dubner recomandă să nu ne canalizăm energia spre ambiţii de neatins, ci să gândim mic, să ne întoarcem la rădăcinile noastre. Mai exact, la momentul în care ne-am dezvoltat capacităţile de a rezolva probleme, în copilărie. Stephen argumentează că este un avantaj în atitudinea „copilărească”, de a gândi simplu, de a pune întrebări pe care nimeni nu le pune.


Problemele mari necesită soluţii mari și implicit efortul mai multor oameni și un anumit set de contexte. Totodată se vor consuma un număr mare de resurse: bani, timp, mână de lucru și, cea mai preţioasă dintre toate resursele, optimism. Dubner este convins și că gândirea cutezătoare aduce succes doar pentru număr foarte mic de persoane tocmai pentru că presupune un proces atât de anevoios. Din acest motiv, consideră că trebuie să acordăm o șansă gândirii necutezătoare.

Ce înseamnă acest lucru în mod practic? Să identificăm doar o parte dintr-o problemă mai mare, să o analizăm și să încercăm să găsim o soluţie. Acest proces este mult mai simplu, ai acces la toate informaţiile necesare, la toate motivaţiile. Iar în momentul în care înţelegi pe deplin soluţia, poţi găsi și resursele necesare pentru a o rezolva. Satisfacţia dată de o problemă rezolvată reumple rezervoarele de optimism și energie. Astfel, singur sau împreună cu alte persoane, ești pe drumul cel bun în rezolvarea problemei mari sau atingerii scopului măreţ.


Cum să gândești mic pentru a rezolva probleme mari

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...