Cum să crești un geniu fără să-i furi din copilărie: Tehnica de educație a lui Masaru Ibuka

Distribuie!


Masaru Ibuka, cofondatorul companiei „Sony”, este totodată și autorul unei teorii inovatoare despre educația timpurie a copiilor. Cartea sa „După trei ani e prea târziu” a devenit cunoscută în toată lumea și a reprezentat o sursă de inspirație pentru mulți părinți care își doresc să aibă copii inteligenți.

Masaru Ibuka nu a inventat jucării și jocuri de dezvoltare pentru copii, însă a devenit foarte cunoscut pentru sfaturile pe care le-a oferit părinților despre activitățile benefice pentru copiii mici.


Dacă ești femeie, ar putea să te intereseze https://www.facebook.com/ECOlady.eu/

Tehnica de educație a lui Masaru Ibuka


Stereotipul despre educația „japoneză” spune că în Țara soarelui răsare, micuților li se permite totul, însă, într-un anumit moment, se încep a strânge șuruburile și micii japonezi se aliniază în structura ierarhică rigidă a societății, unde autoritatea celor mai mari este de necontestat.

 

Masaru Ibuka consideră că această abordare este profund greșită. În opinia lui Masaru Ibuka, lipsa de intervenție la o vârstă fragedă, iar ulterior, presiunea asupra copilului la o vârstă mai mare poate doar să inhibe talentele sale și să genereze rezistență din partea copilului. Anume în primii ani de viață ai copilului, părinții trebuie să fie tandri și în același timp severi. Odată cu dezvoltarea lui ca personalitate, treptat, „se dă drumul la lesă” demonstrând respect față de voința lui.

Metoda lui Masaru Ibuka este criticată cel mai mult pentru faptul că aceasta admite pedeapsa fizică în raport cu copiii mici, în special, pălmuirea. Însuși autorul își exprimă poziția în felul următor: la vârsta de 2-3 ani la copil se dezvoltă sentimentul demnității personale, de aceea, pedepsirea severă la această vârstă este deja problematică.

Cu cât mai mult este certat și pedepsit, cu atât mai neascultător și capricios devine copilul.

 

Pentru a evita formarea unui astfel de cerc vicios, există o singură soluție – copilul trebuie să știe despre disciplină până la vârsta de un an de zile.

În orice caz, pedeapsa fizică nu trebuie să umilească copilul și nici să-i trezească stea de răzbunare. Copilul trebuie lăudat mai des, certat și pedepsit – mai rar. Și, în niciun caz, copilul nu trebuie certat de față cu altă persoană, țineți minte că constrângerea este cea mai proastă metodă de învățare. Grija față de dezvoltarea intelectuală nu presupune violență, ci trezirea interesului față de procesul de cunoaștere.

Din punctul meu de vedere, scopul principal al dezvoltării timpurie înseamnă să previi apariția copiilor nefericiți. Copilului i se oferă posibilitatea să asculte muzică de calitate și să învețe a cânta la vioară nu pentru a crește un muzician remarcabil. El învață limbile străine nu pentru a se face un lingvist genial și nici măcar pentru a-l pregăti pentru o grădiniță „bună” sau școală primară. Important este de a dezvolta în copil posibilitățile sale potențiale nelimitate, pentru ca să existe mai multe bucurii în viața lui și în lume.

Masaru Ibuka

Iată 7 sfaturi pe care le poți urma în educația timpurie a copilului tău:

1. Stimulează copilul să învețe poezii. Creierul unui copil are capacitatea de a reține între 100 și 200 de poezioare mici. Cu cât mai mult este folosită memoria, cu atât aceasta se dezvoltă și funcționează mai bine. Specialistul recomandă antrenarea capacității de memorare a copilului în perioada în care micuțului îi face plăcere să rețină diverse lucruri.

2. Ia copilul în brațe. Comunicarea și contactul fizic cu părinții influențează pozitiv nu doar intelectul copilului, ci îl formează ca pe o persoană receptivă și empatică. De altfel, Masaru Ibuka este de părere că nu poate exista un exces de comunicare și de interacțiune cu părinții. De asemenea, un bebeluș nu poate fi răsfățat dacă doarme împreună cu părinții și dacă aceștia îl mângâie frecvent.

3. Fă diverse activități cu copilul. Pentru cel mic este mai util și benefic să-și încerce abilitățile în diferite activități, cu un număr mare de obiecte decât să se ocupe de un singur domeniu. Pe de altă parte, însă, dacă există un interes real și dacă micuțul are succes într-un anumit domeniu, va căpăta încredere în sine și acest lucru îl va ajuta să persevereze și în alte domenii.

4. Oferă-i copilului cât mai devreme creioane colorate. Tot ce micuțul face cu mâinile, – desenează, aruncă jucăriile, rupe hârtie colorată, – îl dezvoltă din punct de vedere intelectual și artistic. Cu cât mai devreme îi vei oferi copilului creioanele colorate, cu atât mai bune vor fi rezultatele. Mare grijă, însă, dacă vei interveni frecvent (cu replici de tipul „Ține corect creionul!”, „Merele trebuie să fie roșii sau galbene!”), îi vei împiedica dezvoltarea creativității.

5. Stimulează copilul să-și antreneze mâna stângă la fel de mult ca și pe cea dreaptă în joc, mâncare și în activitățile cotidiene.

6. Nu îi cumpăra micuțului prea multe jucării. Excesul de jucării îl face pe copil să nu-și poată concentra atenția. Dacă vrei să-i dezvolți copilului imaginația, gândirea ieșită din tipare și inventivitatea, evită să-i cumperi tot ce îți cere. În imaginația copilului, o bucată de lemn sau capacul de la un vas se pot transforma într-o căsuță din povești sau într-un vapor și acest lucru este cu mult mai interesant decât o jucărie scumpă din magazin care poate fi folosită într-un singur scop.

7. Oferă-i copilului ocazia să se miște cât mai mult. Plimbatul pe jos stimulează procesul gândirii și reprezintă un exercițiu extraordinar pentru intelect. De altfel, numeroase persoane talentate afirmă că, în timpul plimbărilor, le vin idei noi și inspirație.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner