Constructia unei case din containere – tot ce trebuie sa stii » 1-casa in forma literei L din containere maritime

Distribuie!


Sa zicem ca ai mostenit sau ai ocazia sa cumperi un teren la un pret extrem de avantajos, intr-o zona frumoasa, dar nu dispui de suficienti bani incat sa poti construi o casa, in plus te mai si pricepi sa manuiesti diverse unelte. Iti propun sa iei in calcul containerele maritime, folosite din ce in ce mai frecvent in alte tari ale lumii.

Am vazut chiar zilele trecute, in scurta vacanta pe care am facut-o in Asprovalta, cateva case de vacanta din containere, pitite printre maslini, la cativa km de micul orasel pe care l-am vizitat. Din pacate, fiind in trecere, n-am reusit sa le imortalizam cu aparatul foto, ca sa ti le putem arata si tie. Ce vreau sa spun este ca, pentru o locuinta de vacanta, aceste containere sunt ideale, oferind suficient spatiu pentru amenajarea unei garsoniere dotata cu toate cele trebuincioase. Asa ca, astazi, vreau sa vorbim despre ceea ce implica transformarea unui banal container maritim intr-o cocheta casa de vacanta.


Dimensiunile containerelor maritime

Inainte de a aprofunda subiectul, cred ca ar trebui spus ca, pe piata, exista doua categorii de containere, dupa cum urmeaza:


Cele de 20′ – cu lungimea de 6,058 m si inaltimea de 2,591 m;

Cele de 40′ – cu lungimea de 12,192 si inaltimea de 2,900 m.

Desi au lungimi si inaltimi diferite, ambele tipuri de containere au latimea de 2,438 m. La un simplu calcul se poate afla ca cele mai mici au o suprafata totala de 14,76 metri patrati, iar cele mai mari dispun de o arie de aproape 30 metri patrati. Mai trebuie sa se tina cont si de faptul ca suprafata interioara se va micsora si mai mult, dupa aplicarea stratului termoizolator. Asa ca daca nu vrei sa te alegi cu o camaruta prea inghesuita si visezi la cel putin o garsoniera cu dormitor, baie si bucatarie, ar trebui sa te orientezi de la bun inceput spre un container de 40 picioare sau sa cumperi chiar doua astfel de elemente, pe care le vei putea imbina dupa bunul plac.

Cat costa un container maritim la mana a doua?

Citisem pe undeva ca se gasesc la vanzare containere second hand la preturi ce pornesc de la 500 Euro/bucata. Din pacate, eu n-am reusit sa gasesc asemenea chilipiruri in anunturile de pe la noi, cel mai mic pret afisat fiind de 1000 Euro fara TVA pentru un container maritim de 20 picioare si de aproximativ 2000 Euro fara TVA pentru cele de 40 picioare.

Foarte interesante mi s-au parut insa modelele noi, denumite containere de birou, care dispun de usi, ferestre cu tamplarie de termopan, un strat termoizolator de 44 mm grosime si sunt prevazute cu circuite electrice si sanitare (unele dintre ele). Acestea pot fi cumparate la preturi cuprinse intre 1950 – 2750 Euro plus TVA. Cea mai mare dimensiune a unui astfel de modul nu depaseste suprafata unui container maritim de 20 picioare, iar cel mai mic masoara doar 3 metri lungime.

Indiferent de modelul pe care vrei sa-l achizitionezi nu trebuie sa uiti de costurile de livrare, care difera de la un furnizor la altul, dar si de localitatea in care te afli.

Ce spune legislatia – cu autorizatie sau fara?

In principiu, daca iti aduci in curte un container si il asezi direct pe pamant, poti scapa de grija hartiilor, desi chiar si in acest caz este posibil sa ai nevoie de o autorizatie de amplasare. Insa pentru a putea incheia contract cu furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent electric, canalizare etc.) lucrurile se complica, fiind nevoie de o autorizatie de constructie. Si in aceasta problema parerile sunt impartite, unii considerand ca o casuta construita din containere maritime nu are nevoie de autorizatii. Insa Legea nr. 50/1991 REPUBLICATA spune foarte clar urmatoarele:

Art. 3. – Autorizatia de construire se elibereaza pentru:

g) organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote;

h) lucrari de constructii cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame, precum si anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole situate în extravilan.

Cu alte cuvinte, chiar daca vrei sa utilizezi un container doar in calitate de depozit pentru unelte (anexa gospodareasca), iti trebuie autorizatie de constructie. Un exemplu concret este si baraca din curtea noastra, pentru care a trebuit sa obtinem autorizatie de constructie si platim impozit anual, desi este o simpla fundatie cu stalpi din lemn si pereti din placi OSB in care ne pastram uneltele din gospodarie.

Cu sau fara fundatie?

Tipul si calitatea solului din zona in care urmeaza sa se construiasca o casa din containere maritime poate influenta alegerea tipului de fundatie pe care vor fi amplasate modulele metalice, dar, in principiu, pentru stabilitate, este recomandata turnarea unei fundatii/postament. Vestea buna este ca greutatea mica a containerelor permite turnarea unei fundatii mai putin costisitoare, adica mai economice.

Exista insa si voci care sustin ca este suficient sa se astearna un pat de pietris peste care vin montate dale din beton. Stratul de pietris este menit sa impiedice infiltrarea apei in dalele de beton, protejandu-le de umiditate si pe ele, dar si modululele metalice fixate deasupra. De asemenea, in strainatate, multi aleg sa monteze containerele pe piloni metalici sau din beton armat, lasand un gol sub casa. Decizia iti apartine, insa cred ca cea mai sigura varianta ramane turnarea unei fundatii din beton, care nu trebuie sa fie adanca, asa cum se cere in cazul constructiilor din zidarie.

Montarea containerelor in pozitia finala

Amplasarea containerelor pe suportul din beton, dupa uscarea acestuia, dureaza doar cateva ore, facandu-se cu ajutorul unei macarale. Daca te limitezi la un singur modul, lucrurile sunt extrem de simple si din acel moment poti trece la etapa de amenajare propriu zisa a viitoarei casute de vacanta, etapa care iti va lua timp si iti va consuma si cea mai mare parte a bugetului alocat. In schimb, daca vrei sa obtii o locuinta mai mare, va trebui sa consumi ceva mai mult timp pentru fixarea si imbinarea acestora, decupand peretii dintre modulele alaturate. Daca stii sa sudezi, e bine sa stii ca acesta este momentul in care va trebui sa pui in aplicare aceasta abilitate, pentru a suda intre ele containerele metalice.

Decuparea ferestrelor si construirea acoperisului

Dupa fixarea definitiva urmeaza decuparea golurilor pentru viitoarele usi si ferestre. In acest scop se pot folosi un flex/ferastrau circular sau un aparat de taiere cu plasma. Dimensiunea ferestrelor este dictata de preferintele fiecarui proprietar, insa as vrea sa subliniez ca, pentru un confort vizual ridicat, ar fi indicat sa se opteze pentru portiuni vitrate cat mai mari, mai ales in cazul modulelor mici, cu inaltimea de doar 2,59 metri. Explicatia este simpla: tavanul destul de jos (nu uita ca inaltimea acestuia va scadea si mai mult dupa aplicarea stratului termoizolator) poate induce senzatia de apasare sau claustrare, care poate fi inlaturata cu ajutorul unor ferestre mari.

Daca vei folosi doua sau mai multe containere, in acest moment va trebui sa stii deja cum vrei sa compartimentezi interiorul viitoarei case, montand niste cadre metalice sau din lemn care vor servi drept pereti despartitori.

Tot acum este momentul constructiei acoperisului care poate fi realizat, din nou, in functie de preferinte. Pentru o casa de vacanta in care nu se va locui permanent, merge si un acoperis simplu, intr-o singura apa.

Montarea instalatiilor

Inainte de a trece de la termoizolarea casei construite din containere maritime trebuie trasate si montate circuitul electric si celelalte instalatii necesare. Daca nu stapanesti bine acest domeniu, apeleaza la un electrician priceput care sa execute o lucrare ca la carte si mai ales sigura. Stii si tu ca nu e de joaca cu partea electrica.

Termoizolarea modulelor metalice

Poti trece la aceasta etapa abia dupa ce vei fi montat usile, ferestrele si vei fi incheiat socotelile cu toate instalatiile necesare. Intrucat termoizolarea viitoarei casute este etapa deosebit de importanta, de care depinde confortul tau si al familiei tale, trebuie efectuata cu multa migala si responsabilitate. Cea mai eficienta metoda este aplicarea unui strat de spuma poliuretanica pulverizata, care asigura o izolare fara imbinari, realizandu-se intr-un timp extrem de rapid, peste care se monteaza placile de gips carton. Din pacate, nu stiu daca acest tip de izolatie poate fi realizat si in regie proprie, fara ajutorul unei echipe de specialisti. Insa stiu sigur ca poti angaja o firma specializata care va executa lucrarea rapid, contra cost, desigur.

In schimb, in regie proprie, se pot aplica unul sau cateva straturi consecutive de vata minerala, care vor fi acoperite cu gips carton. Foarte important este sa se termoizoleze nu doar peretii, ci si tavanul si pardoseala. Sa nu uitam totusi ca peretele metalic al unui container este extrem de subtire.

Ei bine, iata-ne ajunsi in momentul in care te poti apuca de finisaje. Aici n-o sa mai detaliez, pentru ca aceasta etapa nu difera cu nimic de finisarea unui apartament sau a unei case construite in mod traditional, din zidarie.

Daca stii si alte informatii utile cu privire la constructia unei case din containere maritime pe care le-am omis, te rog sa ni le impartasesti, mai jos, intr-un comentariu :)

Sursa foto: Homedit

Constructia unei case din containere – tot ce trebuie sa stii

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...