Civilizatia Harappa- acum 4500 de ani aveau toalete si apa curenta in casa

Distribuie!


Misterul civilizatiei Harappa este pe cale de a fi dezlegat. Harappa este un oras in regiunea Punjab din nord-estul Pakistanului. Aici au fost descoperite ruinele unui antic oras fortificat, care a exista intre 3300 i.Hr si 1600 i.Hr. Se estimeaza ca numarul de locuitori era de circa 40.000 de persoane, foarte mare pentru acele vremuri.

O echipa de arheologi a descoperit in cimitirul Haryana, ramasitele unor oameni ce au trait in timpul civilizatiei Harappa.


Harappa2

Scheletele provin de la doi barbati, o femeie si un copil. Ramasitele sunt foarte bine conservate si specialistii spera sa poata extrage mostre ADN pentru a dezlega misterul acestei civilizatii disparute.

Harappa

In morminte au mai fost descoperite obiecte de uz casnic si jucarii care i-ar fi fost necesare decedatului in cealalta lume.


Arheologii au mai gasit si statuete de animale si personaje mitice care pot indica faptul ca localnicii se ocupau cu imblanzirea si cresterea animalelor.

Harappa3

Harappa1

Civilizatia Harappa a trait acum 5.000 de ani si era la fel de importanta ca cea egipteana sau sumeriana. Se intindea pe o suprafata mare unde se gasesc acum India, Afganistanul si Pakistanul.

Harappa4

sursa: portal.tfm.ro

 

Istoria civilizațiilor antice este uimitoare și uneori inexplicabilă. Vă aducem la cunoștință o scurtă descriere a civilizației Harappan.

Civilizația Harappan sau Indus este a treia cea mai veche civilizație orientală din epoca bronzului, după egipteană și mesopotamiană. Dintre toate trei, a ocupat cea mai mare suprafață. Cu toate acestea, Egiptul și Mesopotamia au existat ca state mult mai mult timp. Civilizația Harappan a declinat relativ rapid, înflorind între 2600-1900 î.Hr.

Descoperirea civilizației HarappanLa începutul anilor 1920, arheologii britanici au explorat două movile antice în Valea Indusului (în Pakistanul actual), una lângă satul Mohenjo-Daro și cealaltă în Harappa. În ambele locuri au găsit rămășițele marilor orașe acoperite cu pământ, situate în apropierea albiilor râurilor care se secaseră de mult. În timpul săpăturilor, au fost găsite ziduri masive ale orașului din cărămizi de noroi și străzi așezate într-un model dreptunghiular. Regele-PreotAcest mic bust din piatră de săpat (înaltă de doar 18 cm) a fost găsit într-o casă mică din ruinele orașului Mohenjo-Daro.A

cum nimeni nu știe pe cine a reprezentat sculptorul antic, dar din cauza ținutei luxoase și a expresiei faciale imperioase, figurina a fost numită „rege-preot”. Civilizația Harappan sau Indus. Descoperirea acestor orașe a fost prima dovadă a unei civilizații avansate – numită Valea Indusului sau civilizația Harappan – care a apărut în Hindustan în jurul anului 2600 î.Hr. e. și s-a încheiat ca. 1750 î.Hr e.Potrivit arheologilor, populația din Mohenjo-Daro și Harappa a variat între 30.000 și 40.000 de oameni – același număr ca și în orașele din Mesopotamia din acea epocă.

Până în prezent, arheologii au excavat sute de orașe și sate ale civilizației Harappan. Ele sunt răspândite pe o suprafață de cca. 680.000 km2. Aproape toate casele au fost construite din cărămizi coapte. Reconstrucția vieții culturii Harappan În Lothal, au găsit un doc de apă adâncă căptușit cu cărămizi. Cărămida a fost folosită și pentru construcția de cheiuri și pentru protecția împotriva inundațiilor a cetăților în care se aflau clădiri publice.O măsură suplimentară de precauție a fost crearea de terasamente pentru construcții care s-au ridicat peste nivelul inundațiilor.

În orașe locuiau artizani pricepuți. Ei au creat bijuterii din scoici și pietre semiprețioase, ceramică, unelte, ustensile și bijuterii din cupru și au făcut comerț în întreaga lume cunoscută – chiar și în Golful Persic și Mesopotamia. Conform jucăriilor de lut găsite în așezări, localnicii foloseau căruțe cu roți și bărci cu vele cu fund plat, asemănătoare celor care navighează astăzi pe Indus. Pe foci de piatră erau gravate animale – elefanți, rinoceri și tauri. Multe sigilii au și inscripții, dar oamenii de știință nu au reușit încă să citească scriptul pictografic Harappan. Potrivit ultimelor date, moartea civilizației Harappan a fost probabil asociată cu încălzirea climatului și secarea râurilor. Locuitorii au părăsit treptat orașele, dar în mediul rural viața a rămas neschimbată timp de câteva sute de ani. Orașe egaleO caracteristică uimitoare a orașelor din Valea Indusului este că nu existau palate, nici monumente uriașe, precum piramidele Egiptului Antic, nici înmormântări de lux, precum mormintele regale din Ur. Civilizația Harappan pe hartă Din aceste fapte, arheologii concluzionează că nu a existat o clasă privilegiată în această civilizație. Orașele, de regulă, au fost împărțite în părți publice și rezidențiale.

Clădiri publice erau amplasate în partea de sus a orașului (cetăți). În Mohenjo-Daro, principala clădire publică era Baia Mare, probabil destinată abluțiilor rituale. În partea inferioară, rezidențială a orașului, au fost construite case pe mai multe etaje. Ruinele din Mohenjo DaroMajoritatea caselor aveau băi, canalizare cu curgere automată și toalete.Pe lângă Harappa și Mohenjo-Daro, multe orașe și sate mici păstrează urme ale răspândirii culturii Harappan în valea Indusului și în regiunea adiacentă acesteia. Influența civilizației Harappan a afectat de la Himalaya până la Marea Arabiei și nu numai în regiunea care ocupă spațiul Pakistanului modern, ci și pe teritoriul actualului stat indian de nord-vest Gujarat.

Jucăria cărucior cu tauri de teracotă mărturisește nivelul înalt de măiestrie ceramică tipică artizanilor din Valea Indusului. Jucărie cărucior de teracotă Pe astfel de vagoane se transportau cerealele colectate, în special grâul și orzul; o anumită proporție din recolte au fost depuse de fermieri în grânarul guvernului central. Date principale Ani î.Hr. Eveniment 6500 Mergarh, o regiune muntoasă de la marginea de nord a Văii Indusului, crește oi și capre. 4000 Zebu (taurul cu cocoaș) este cel mai comun animal domestic din Valea Indusului. Se cultivă grâu și orz. Baraje de irigare și canale sunt construite pe zonele joase inundabile. Cuprul este folosit în regiunea Indus. 3500 Krut de ceramică este folosit în regiunea Indus. 2600 De fapt, acesta este începutul înaltei dezvoltări a civilizației Harappan. Orașele cresc rapid. 2350 Sumerienii menționează în textele lor țara Meluhha, cu care se mențineau relații comerciale; oamenii de știință cred că ar putea fi civilizația Harappan. 2300 Civilizația Harappan înflorește încă patru secole. 2000 Utilizarea bronzului în regiunea Indus. 1900 Orașele din Valea Indusului încep să scadă. 1750 Civilizația Harappan este în declin. Orașele erau complet pustii. Acum știți ce este civilizația Harappan sau Indus. Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l pe rețelele de socializare. Dacă vă plac curiozitățile interesante în general, abonați-vă la curozitati.org. Este întotdeauna interesant cu noi!

https://curiozitati.org/civilizatia-harappan/

https://www.secretulcunoasterii.ro/misterioasa-civilizatiei-harappa-veche-de-cinci-milenii/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...