Citatul zilei – Nobil ungur despre românii din Transilvania, la 1600: „În Ardeal, furcile, spânzurătorile, locurile de osândă erau pline de valahi…”

Distribuie!


Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, ne oferă două citate semnificative despre realitățile din Transilvania anului 1599. Unul dintre ele ne vorbește despre conștiința românilor transilvăneni de apartenență la același neam cu românii din Țara Românească, al doilea despre ticăloșia ungurilor și abuzurile la care erau supuși românii în Transilvania până la venirea lui Mihai Viteazul.

1.Cronicarul ungur Istvan Szamoskozi:La auzul vestei nefericitei lupte de la Șelimbăr ( Victoria lui Mihai Viteazul și a oastei Țării Românești împotrica lui Andrei Bhatory și a oastei Transilvaniei – n.m.), care s-a răspândit foarte rapid în întreaga țară, națiunea română, care locuiește în fiecare dintre satele și cătunele Transilvaniei, s-a unit cu poporul venit din Țara Românească și împreună, cât și separat, au prădat în lungul și latul țării. Căci încurajați de încrederea că aveau un domn din neamul lor, au ocupat drumurile și i-au ucis pe domni.


2.Nobil ungur din Ardeal: „Să fi fost orice, numai valah să nu fi fost! Pentru că intrând un valah (Mihai Viteazul – n.m.) în Ardeal, a ținut mânia valahilor, pe care noi i-am ținut de slugi și din cauză că dinainte de intrarea lui Mihai în Ardeal, furcile, spânzurătorile, locurile de osândă erau pline de valahi, aceștia ne urăsc, și acum au un domn din neamul lor.

Sursă citate: Active News.ro


 

 

 

http://www.cunoastelumea.ro/citatul-zilei-istvan-szamoskozi-despre-romanii-din-transilvania-la-1600-in-ardeal-furcile-spanzuratorile-locurile-de-osanda-erau-pline-de-valahi/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...