CEAUSESCU a vrut si el SA EXPLOATEZE GAZE DE SIST. Afla ce l-a speriat INGROZITOR si l-a oprit

Distribuie!

ntrebarea e logica: cum de stiu americanii unde sa foreze dupa gaze de sist in Romania? Adica, au mers exact in Vaslui, exact in Pungesti si au concesionat o parcela anume, nu altceva… Cum? Exactitatea aceasta are o poveste halucinanta, relatata de prof. univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea , colonel (r) pe probleme de contrainformatii economice, scrie libertatea.ro.

 

“Nu se stie cum, dar este lucru dovedit ca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai ales catre sfarsitul sau, inginerii si geologii germani ajunsesera sa posede harti cu perimetrele gazelor de sist din Moldova si Dobrogea. In zona Costinesti-Tuzla si intre Vama Veche si Duranculak, in Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri si tehnicieni nemti, militari si civili, care prin 1943-44 sondau si cartografiau locul”, ne-a explicat Rizea.

 

Dupa razboi, aceste harti au ajuns la americani, nu la rusi, iar dupa 1970 s-a legat o prietenie deosebita intre Ceausescu si presedintii Statele Unite, respectiv Richard Nixon, Gerald Ford si James Earl Carter.

 

Proiectul secret se numea «Zebra»

 

In acest context, Ceausescu a primit de la americani hartile si specialistii necesari pentru configurarea in secret a extractiei gazelor de sist in parteneriat romano- american. “Daca petrolul nu era o problema la vremea respectiva, gazele naturale clasice autohtone, necesare pentru o industrie chimica supradimensionata, erau insuficiente.

 

Rusii ne exportau gaz metan putin si scump, pentru ca nu vedeau cu ochi buni independenta noastra economica. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, impreuna cu americanii, a gazelor de sist, proiect ce a primit numele de cod «Zebra».

 

In martie 1977 a intervenit insa cutremurul, iar de atunci, Ceausescu, sfatuit de specialisti, a abandonat ideea exploatarii gazelor de sist, pentru ca poate influenta miscarea telurica, in special in zonele unde placile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei”, ne-a explicat Marian Rizea.

 

Fracturarea hidraulica poate produce cutremure

 

Asa arata un zacamant de gaze de sist, in comparatie cu pungile clasice de gaze naturale

 

Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de sist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulica, care inseamna ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...