Câți bani face în România gigantul Monsanto, specializat în organisme modificate genetic

Distribuie!


În cadrul summitului pe teme de mediu COP21, desfășurat la Paris, compania Monsanto a fost acuzată de „crime împotriva umanității și a mediului”, se arată într-un articol publicat de Theecologist.org.

La ora actuală, Monsanto este unul dintre giganții mondiali din domeniul biotehnologiei în agricultură, cu afaceri în 160 de țări. Compania este prezentă și în România din anii ‘90, cu o stație de procesare a semințelor (www.mosanto.com). Potrivit centrului InfoOMG.ro, Monsanto a introdus semințele modificate genetic (OMG) în România în 1998. După intrarea României în Uniunea Europeană, în țara noastră mai este permisă cultivarea unui singur tip de OMG, porumbul de tip MON810.


Folosirea biotehnologiei în crearea semințelor și mai ales introducerea unui erbicid pe bază de glifosat în agricultură constituie motive de îngrijorare pentru numeroase organizații, inclusiv World Health Organization (Sursa aici). De-a lungul timpului, acestea au atras atenția asupra posibilele efecte cancerigene ale glifosatului. Până în prezent însă, efectele organismelor modificate genetic asupra sănătății oamenilor n-au putut fi determinate în mod categoric, iar folosirea acestora este permisă în numeroase țări.

O altă acuzație e legată de efectele procesării acestor substanțe asupra mediului. „Monsanto promovează un model agroindustrial care contribuie la cel puțin o treime din emisiile grobale de gaze cu efect de seră”, se arată în documentul formulat de o alianță de organizații de mediu.


De aproape un an și jumătate, Monsanto România SRL este deținută de Monsanto Crop B.V., constituită în Olanda. În septembrie anul trecut, societatea-mamă, Monsanto Company, a transferat prin aport la capitalul social 99,99% din acțiuni către Monsanto Crop B.V.

Printre hotărârile recente ale noului acționar unic se numără înlocuirea, în mai 2015, a administratorului firmei, Daniele Angelo Ragogna, cetățean american, cu Laszlo Andras Danko, cetățean maghiar. Trei cetățeni români, Oana Cristina Dobre, Florentina Alina Stoica și Alexandra Eugenia Husar, acționează ca împuterniciți.

Monsanto România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 478,2 milioane de lei și a realizat un profit de 55,4 milioane de lei. În 2013, Monsanto a avut afaceri de 558,2 milioane de lei.

În portofoliul grupului se află și Monsanto Europe SA Anvers Sucursula Voluntari, înființată în 2012, care se ocupă de comerțul cu cereale și semințe.

http://termene.ro/blog/cati-bani-face-in-romania-gigantul-monsanto-specializat-in-organisme-modificate-genetic/

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...