Care sunt ţările cu cele mai mici taxe din Europa

Distribuie!


Trebuie să fim de acord că, vrem-nu vrem, este necesar să plătim taxe și impozite pe veniturile noastre pentru a contribui la bugetul țării în care trăim și muncim. Dacă te gândești să emigrezi și să te stabilești într-una dintre țările unde taxele și impozitele sunt mai mici decât în România, trebuie și este firesc ca unul dintre factorii pe care îi iei în calcul în luarea acestei decizii să fie și valoarea impozitului pe care ar urma să-l plătești în acea țară.

 

Andorra Bulgaria Cehia Cipru Elveția Georgia Liechtenstein Lituania Luxemburg Malta Monaco Muntenegru Portugalia


 

Ei bine, trebuie să știi că acum nu vei mai fi nevoit să te muți în Dubai ori în Bahamas pentru a beneficia de cote fiscale scăzute deoarece aceste avantaje există și în unele țări din Europa. Ce cote de impozitare există în Europa Țara noastră are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare a salariilor din Europa, cu o rată de 41,5%, în condițiile în care media europeană este de 19,2%. „Campioană” la acest capitol este Suedia, care are o scară de impozitare progresivă ce ajunge la 60%. În Danemarca, rata depășește 55 de procente, în timp ce în Germania este de 47,5%. Dacă vorbim despre cotele de impozitare în domeniul afacerilor, una dintre cele mai mari valori se înregistrează în Franța, care are o rată de 30%. Dintre deducerile indirecte, cea mai cunoscută este TVA (n.n. – Taxa pe Valoare Adăugată). Cote mari ale TVA au Croația, Norvegia și Suedia, unde aceasta poate ajunge la 25% din valoarea mărfurilor.

Spre exemplu, în Franța, taxa de lux se aplică tuturor proprietăților pe care o familie le deține oriunde în lume, dacă valoarea acestora depășește 1,3 milioane de euro. În acest caz se aplică o taxă suplimentară de 0,5% până la 1,5%. Mai mult decât atât, începând cu anul viitor, mai mult țări au decis să stabilească o cotă minimă a impozitului pe venit de 15%, ceea ce va restrânge coridorul de planificare fiscală pentru antreprenori și investitori, care înainte puteau deschide afaceri în țări unde rata nu a atins niciodată nici măcar 10%. Care sunt ţările europene cu cele mai mici cote de impozitare


Andorra: Acest mic principat situat între Spania și Franța nu percepe impozite pe avere, moștenire sau pe cadouri. Impozitul a fost introdus în sistemul fiscal de-abia în 2015, iar acesta este menținut la o cotă scăzută (în general sub 10%), cu scutire dacă veniturile anuale nu depășesc 24.000 de euro. De asemenea, cota maximă se percepe doar pentru veniturile de peste 40.000 de euro, scrie Astons.com. Impozitul generat de câștigurile de capital se percepe doar la vânzarea de bunuri imobiliare în Andorra, iar impozitul pe profit este cuprins între 2 și 10%.

Bulgaria: Dintre cele 27 de țări membre UE, Bulgaria are una dintre cele mai atractive cote de impozitare pentru persoane fizice și corporații, și anume de 10% pentru fiecare categorie. Impozitul generat de câștigurile de capital este tot de 10% la vânzarea de proprietăți, însă nu se percepe dacă contribuabilul lucrează la bursă sau are investiții în UE.

Cehia: Datorită impozitelor reduse, Cehia este o destinație potrivită pentru cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene. Persoanele care desfășoară activități independente nu numai că pot beneficia de cota forfetară de impozitare de 15%, ci pot beneficia și de o deducere a impozitului în sumă forfetară în locul cheltuielilor reale. Pentru majoritatea proprietarilor de afaceri, suma forfetară poate reduce impozitul unic cu 40% sau chiar cu 60%, lăsând o cotă efectivă de impozitare de 6% până la 9% pentru antreprenorii care desfășoară activități independente.

Cipru :Acest stat insular are una dintre cele mai scăzute cote de impozit pe profit din Europa, cu o rată de doar 12,5% pentru companiile rezidente, în timp ce companiile nerezidente nu plătesc nici un fel de taxe. Rezidenții fiscali plătesc impozit pe veniturile lor la nivel mondial, în timp ce persoanele care nu sunt rezidenți fiscali sunt impozitate doar pentru veniturile obținute în Cipru. Rezidenții fiscali plătesc între 20% impozit pe veniturile de peste 19.500 de euro și 35% pentru veniturile de peste 60.000 de euro. Angajații din Cipru plătesc 7,8% din câștiguri, în timp ce angajatorul plătește 11,5%. Cota standard de TVA este de 19%, cu o cotă mai mică de 9% pentru alimente, cărți și hoteluri. Alte domenii precum chiria, exporturile și serviciile financiare sunt scutite de TVA.

Elveția: Diferite tipuri de companii offshore locale au numeroase avantaje fiscale. Există o cotă standard de TVA pentru profiturile corporative de 8%, care variază în funcție de cantoanele din țară, cu cote reduse pentru hoteluri (3,5%) și produsele alimentare de bază (2,5%). Străinii fie pot să deschidă o companie pe teritoriul Elveției, care va plăti impozit pe profit cu proprietarul plătind impozitul pe venit, fie găsesc o metodă de impozitare mai mică. Cea mai avantajoasă este metoda „impozitare prin cheltuieli”, care presupune că ar exista un impozit anual unic bazat pe costul vieții decât pe venit, cu un venit minim de aproximativ 140.000 de franci elvețieni, în funcție de cantonul în care locuiește contribuabilul. Impozitul pe venit pentru cei mai mari câștigători poate fi mai mic de 10%. Cota maximă de impozitare a țării este de 11,5%.

Georgia: Această țară are un sistem fiscal teritorial care nu include veniturile obținute din străinătate, motiv pentru care reprezintă o destinație atractivă pentru orice rezident în Georgia care realizează venituri din străinătate deoarece profiturile nu vor fi impozitate. Impozitul pe venit este de doar 1% pe venitul anual de până la 500.000 de lari georgieni, ceea ce echivalează cu aproximativ 870.000 de lei. Nu există impozit pe veniturile obținute din afara Georgiei sau din revânzarea criptomonedelor. Impozitul pe profit este de 15% după ce au fost plătite dividendele și dacă banii sunt reinvestiți, atunci nu se percepe impozit. Există scutiri de taxe pentru companiile de tehnologie care oferă servicii în afara Georgiei și există „zone industriale libere” care oferă scutiri de taxe în interiorul țării.

Liechtenstein: Acest mic principat are una dintre cele mai scăzute cote de impozitare pe corporații din Europa, și anume doar 12,5%, precum și legi favorabile de constituire și beneficii fiscale care l-au transformat într-o destinație atractivă pentru înființarea de holdinguri. Impozitul pe venit este de doar 8% pentru cei care câștigă peste 200.000 de franci elvețieni anual, echivalentul a un milion de lei. Totuși, există unele suprataxe care pot crește această cotă. TVA în Liechtenstein este de doar 7,7%, impozitul pe câștigul de capital imobiliar 3-4%, iar impozitul pe avere 4%. În schimb, nu există taxe pe moștenire, succesiune sau cadouri și nici impozit pe câștig de capital din vânzarea acțiunilor în corporații naționale sau străine.

Lituania: Cu o cotă a impozitului pe profit de 15%, Lituania este o țară ideală pentru cei care vor să-și deschidă o afacere. Cu toate acestea, impozitul pe venitul de bază din angajare este de 20% și crește până la 32% pentru persoanele care au venituri mai mari, făcând țara mai puțin atractivă pentru cei care doresc să lucreze acolo.

Luxemburg: Această țară este prietenoasă în ceea ce privește impozitele pentru companii, în special pentru cele mari. Dividendele multor companii nu sunt impozitate în Luxemburg, iar câștigurile de capital nu sunt impozitate dacă acționarul deține mai puțin de 10% din companie. Condițiile sunt favorabile pentru holdingurile care permit comerțul internațional la taxe minime. Există o rată de bază a impozitului pe profit de 17%, cu o taxă municipală de afaceri de 6,75% și o contribuție de 1,19%, care se plătește către un fond de ocupare a forței de muncă. Mari corporații precum Pepsi, Amazon sau Apple au filiale în Luxemburg și beneficiază de anumite „aranjamente” fiscale speciale care le asigură cote de impozitare scăzute. Companiile rezidente sunt impozabile pe venitul mondial, iar companiile nerezidente sunt impozitate doar pe veniturile locale.

Malta: Această țară insulară are o rată forfetară a impozitului pe venit pentru cetățenii străini de 15% pentru majoritatea surselor de venit, deși cetățenii maltezi plătesc o rată maximă de 35% pentru cele mai mari venituri. Companiile deținute de cetățeni străini beneficiază de o rambursare de 30% din impozitul pe profit de 35%, reducându-și cota de impozitare la doar 5%. Holdingurile nu plătesc impozit pe profit pentru dividendele și câștigurile de capital realizate de entitățile nerezidente. În plus, rezidenții maltezi nu plătesc impozit pe veniturile obținute din surse străine care sunt păstrate în afara Maltei sau pe câștigurile de capital străine chiar dacă venitul intră în Malta.

Monaco: Deși nu este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Principatul Monaco este un participant de facto în spațiul Schengen, oferind o mobilitate excelentă. Impozitul pe venitul personal este încă la o cotă de impozitare de 0%, în timp ce impozitul pe venitul corporativ a fost stabilit la 25% începând cu luna ianuarie a anului curent. Pentru asta este nevoie de un depozit bancar de 500.000 de euro și cumpărarea (ori închirierea, în anumite situații) a proprietății de acolo.

Muntenegru: Muntenegru se laudă cu unul dintre cele mai mici impozite pe venitul personal și impozitul pe venitul corporativ din Europa, ambele fiind stabilite la un nivel fix de 9% pentru 2022. Străinii care achiziționează bunuri imobiliare în această țară pot obține un card de ședere temporară care poate fi reînnoit anual. Cei care petrec mai puțin de 183 de zile în Muntenegru nu vor fi impozitați. Dar, dacă vei locui în Muntenegru în cea mai mare parte a timpului, vei deveni rezident fiscal și, implicit, vei fi obligat să plătești rata forfetară de 9% din venitul tău.

Portugalia: Majoritatea oamenilor nu asociază Portugalia cu țările cu impozite reduse, iar în cele mai multe cazuri au dreptate. Cu toate acestea, deși veniturile fiscale ale țării (% PIB) se ridică la peste 23%, Portugalia oferă pentru cetățenii străini o scutire de taxe, care le permite acestora să nu plătească impozit pe venit (pentru veniturile care nu provin din Portugalia) timp de zece ani. Deși această scutire nu-ți permite să locuiești în această țară fără să plătești taxe pentru totdeauna, aceasta este suficient de îndelungată pentru a-ți permite să soliciți cetățenia portugheză dacă îndeplinești cerințele de ședere. Cele mai optimizate structuri fiscale nu se vor califica pentru această scutire de taxe, ceea ce înseamnă că veniturile obținute în țări aflate pe lista neagră vor fi impozitate.
Citeşte întreaga ştire: Care sunt ţările cu cele mai mici taxe din Europa

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...