Care este efectul postului asupra regenerării celulelor stem din intestin. Descoperirea ştiinţifică făcută recent

Distribuie!


Cercetătorii americani de la MIT au descoperit că postul îmbunătăţeşte substanţial capacitatea celulelor stem din intestin de a se regenera. „Tratamentul” ar produce beneficii în cazul bolilor gastro-intestinale şi ar avea efecte pozitive la pacienţii care fac chimioterapie.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele lor intestinale încep să-şi piardă capacitatea de regenerare. Aceste celule stem sunt sursa tuturor celulelor intestinale noi, astfel că acest declin poate face mai dificilă recuperarea din infecţiile gastro-intestinale sau alte afecţiuni care afectează intestinul. Această funcţie de regenerare a celulelor stem care se pierde odată cu înaintarea în vârstă poate fi inversată de un post de 24 de ore, potrivit unui nou studiu realizat de biologi de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts). Cercetătorii au descoperit că postul îmbunătăţeşte dramatic capacitatea celulelor stem de a se regenera, atât la şoarecii în vârstă cât şi la cei tineri. La şoarecii care au postit, celulele încep să descompună acizi graşi în loc de glucoză, o schimbare care stimulează celulele stem să se regenereze. Cercetătorii au descoperit că ar putea impulsiona, de asemenea, acest proces de regenerare cu o molecula care activează acelaşi mecanism metabolic. O astfel de intervenţie ar putea ajuta persoanele în vârstă să se recupereze mai repede în urma infecţiilor gastro-intestinale şi ar avea efecte pozitive la pacienţii cu cancer supuşi la chimioterapie, spun cercetătorii.


Efectele postului asupra intestinului    „Postul are multe efecte asupra intestinului, care includ stimularea regenerării şi care au efecte pozitive în cazul problemelor precum infecţiile intestinale sau în cazul cancerului”, spune Omer Yilmaz, profesor asistent de biologie la MIT, membru al Institutul Koch pentru Cercetare Integrativă a Cancerului şi unul dintre principalii autori ai studiului. David Sabatini, profesor de biologie la MIT şi membru al Institutului de Cercetare Biomedicală al Whitehead, de asemenea, unul dintre autorii principali ai lucrării, care apare a apărut în publicaţia „Cell Stem Cell” susţine: „acest studiu a furnizat dovezi că postul activează un comutator metabolic în celulele stem intestinale, care trec de la utilizarea carbohidraţilor la arderea grăsimilor. Interesant este că odată ce aceste celule au început să oxideze acizii graşi şi-au îmbunătăţit funcţia în mod semnificativ. Acţionând farmaceutic în acest sens poate să reprezintă o cale terapeutică de a îmbunătăţi homeostaza ţesutului în patologiile asociate cu vârsta.”

Postul a dublat capacitatea de regenerare   De mai multe decenii, oamenii de ştiinţă au ştiut că aportul caloric scăzut este legat de longevitatea crescută la oameni şi la alte organisme. Yilmaz şi colegii săi au fost interesaţi să exploreze în ce mod postul are efecte la nivel molecular, în special în intestin. Celulele stem intestinale sunt responsabile de menţinerea mucoasei intestinului, care de obicei se reînnoieşte la fiecare cinci zile.


Când apar leziuni sau infecţii, celulele stem sunt cheia pentru repararea oricăror daune. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, abilităţile regenerative ale acestor celule stem intestinale se diminuează, aşa că durează mai mult timp pentru a se reface intestinul. „Celulele stem intestinale sunt <> din intestin care dau naştere la mai multe celule stem şi la toate diferitele tipuri de celule ale intestinului. Pe măsură ce îmbătrânim, funcţiile de regenerare ale celulelor stem din intestin scad, ceea ce afectează capacitatea intestinului de a se repara după daunele suferite”, spune Yilmaz. „Mergând pe această linie, ne-am concentrat pe înţelegerea modului în care un post de 24 de ore îmbunătăţeşte funcţia celulelor stem intestinale tinere şi îmbătrânite”, detaliază cercetătorul. După ce şoarecii au postit timp de 24 de ore, cercetătorii au îndepărtat celulele stem intestinale şi le-au lăsat să se dezvolte într-un vas de cultură, lucru care le-a permis să determine dacă celulele pot da naştere la „mini-intestine” cunoscute sub numele de organoizi. Cercetatorii au descoperit că celulele stem de la şoarecii care au postit şi-au dublat capacitatea de regenerare. „Era foarte evident că postul a avut acest efect imens asupra capacităţii celulelor intestinale de a forma mai mulţi organoizi”, spune Maria Mihaylova, cercetător post-doctoral şi co-autor al studiului. „Acest fenomen s-a întâmplat atât la şoarecii tineri cât şi la şoarecii în vârstă şi am vrut să înţelegem mecanismele moleculare care au condus la această evoluţie”, detaliază cercetătoarea.

Comutator metabolic   Studii ulterioare au arătat ca postul induce celulele să treacă de la metabolismul lor obişnuit, care arde carbohidraţi, cum ar fi zaharurile, la metabolizarea acizilor graşi. Această comutare are loc prin activarea factorilor de transcripţie numiţi PPAR, care activează mai multe gene implicate în metabolizarea acizilor graşi. Cercetătorii au descoperit că, în cazul în care au oprit aceasta cale, postul nu mai poate impulsiona regenerarea. Ei plănuiesc acum să studieze modul în care acest comutator metabolic impulsionează celulele stem să-şi îmbunătăţească abilităţile regenerative.   Medicament care ia locul postului   De asemenea, au descoperit că pot reproduce efectele benefice ale postului prin tratarea şoarecilor cu o moleculă care imită efectele factorilor PPAR. „A fost, de asemenea, foarte surprinzător. Doar activarea unei căi metabolice este suficientă pentru a inversa anumite fenotipuri de vârstă”, spune Cheng. Constatările sugerează că tratamentul medicamentos ar putea stimula regenerarea fără a cere pacienţilor să ţină post, ceea ce este dificil pentru majoritatea oamenilor. Un grup care ar putea beneficia de un astfel de tratament sunt pacienţii cu cancer care fac chimioterapie, care dăunează adesea celulelor intestinale. De asemenea, ar putea beneficia persoanele în vârstă care suferă de infecţii intestinale sau alte tulburări gastrointestinale care pot deteriora mucoasa intestinului. Cercetătorii intenţionează să exploreze potenţialul de eficacitate al unor astfel de tratamente la oameni.

Citeste mai mult: adev.ro/p92578

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...