Biblia Etiopiană este cea mai veche și completă Biblie de pe pământ

Distribuie!


Tradiția monahală atribuie cărțile Evangheliei Sfântului Avva Garima, despre care se spune că a ajuns în Etiopia în 494.

Avva Garima este unul dintre cei nouă sfinți despre care se spune că ar fi venit din „Roma” (deseori se crede că se referă la Siria) și că a creștinat populațiile rurale din vechiul regat etiopian Axum în secolul al VI-lea; iar călugării consideră Evangheliile mai puțin ca antichități semnificative decât ca relicve sacre ale avvei Garima.


Potrivit tradiției, avva Garima a scris și ilustrat Evangheliile complete într-o singură zi: Dumnezeu a oprit soarele să apune până când Sfântul și-a încheiat lucrarea.

Testele definitive cu radiocarbon au susținut într-adevăr datarea lui Abba Garima 2, prima dintre cele două cărți, în secolul al VI-lea, dar, altfel, cercetările recente tind să contra-indice multe aspecte ale relatării tradiționale, propunând în schimb că textul – bază pentru evangheliile Garima este greaca, nu siriaca, că iconografia și paleografia se uită la surse egiptene, nu siriene, și că traducerea Evangheliei la care se observă evangheliile Garima a fost finalizată cu peste un secol înainte de datele tradiționale pentru cei nouă sfinți.


În plus, presupusa origine siriană a celor nouă sfinți nu mai este menținută în cele mai recente studii.

Evangheliile Garima sunt două cărți antice de Evanghelie din Etiopia. Garima 2, cel mai vechi dintre cele două, se crede că este cel mai vechi manuscris creștin iluminat complet care a supraviețuit.

Tradiția monahală susține că au fost compuse aproape de anul 500, dată susținută de analize recente cu radiocarbon; mostre de la Garima 2 au propus o data de c. 390–570, în timp ce datarea omoloage a mostrelor din Garima 1 a propus o dată de c. 530–660.

Împreună, cele două manuscrise oferă mărturia majoră a versiunii etiopiene a Evangheliilor și au fost aplicate ca texte de probă pentru crearea edițiilor critice ale Evangheliilor etiopiene de către Rochus Zuurmond (Evanghelia după Marcu, 1989; Evanghelia după Matei, 2001) și Michael G Wechsler (Evanghelia după Ioan, 2005).

Ca atare, ele reprezintă cele mai timpurii versiuni ale tipului de text bizantin timpuriu al Evangheliilor și sunt cele mai vechi manuscrise etiopiene de orice fel cunoscute de savanții moderni.

Evangheliile sunt găzduite în Mănăstirea Abba Garima din Etiopia.

Foto domeniu public

http://www.cunoastelumea.ro/biblia-etiopiana-este-cea-mai-veche-si-completa-biblie-de-pe-pamant/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...