Antreprenorii locali încep să ridice glasul: Suntem cocoşaţi de taxe, suntem alungaţi din oraşe, statul nu face decât să omoare investiţiile, iar pe 25 ale lunii, dacă nu am bani în cont mă execută. Nu ştiu dacă o ducem bine

Distribuie!


De la Bucureşti, unde se învârt marile companii, multinaţionalele sau oamenii de afaceri puternici, business-ul local nu intră chiar în topul priorităţilor. Companiile sunt mult mai mici, iar antreprenorii locali nu sunt atât de cunoscuţi la nivel naţional, „nu trec sticla”,  deci pot să nu fie luaţi în considerare, nu intră în breaking news.

Criza prelungită, lipsa încrederii în viitor, pe care nu îl mai văd, şi mai ales mediul economic românesc stresant îi face pe antreprenorii locali să devină mai vocali, să se revolte, chiar dacă acum într-un cadru mai restrâns, în cercul lor din oraş sau din judeţ.


Ei cred că statul le ia tot prin taxe (taxa pe stâlp) şi impozite şi nu le dă nimic înapoi, nicio facilitate, nicio autostradă (parcă aici în Moldova vor să rămânem săraci), nu le aduce niciun investitor străin (să vină străini nu ne ferim, avem nevoie de investiţii în Constanţa), şi oricum discută numai cu multinaţionalele (cărora le dă HG-uri, iar nouă ne trimite DNA-ul – Bucureşti).

Dacă firmele mari au reuşit să treacă prin criză mai puţin lovite, companiile româneşti care activează local au fost lovite în plin, au ajuns pradă Fiscului, băncilor (condiţiile de restructurare a creditelor sunt grele, spune un antreprenor) şi autorităţilor locale (Mazăre), iar ca să reziste şi să obţină contracte trebuie să fie în acelaşi partid care este la putere sau în aceeaşi camarilă locală.


Antreprenorii locali au început să ridice glasul şi la adresa politicienilor, guvernului, statului, dar şi la adresa băncilor. De ce să plătesc eu creditele neperformante, se întreabă Niculae Apostol, proprietarul Kosarom. M-am dus la bancă cu o analiză din ZF privind costul creditelor şi le-am cerut să-mi reducă dobânda (aproximativ două puncte procentuale din costul unui credit nou reprezintă riscul pentru creditele neperformante acordate anterior) – n.r. Cum pot eu să am un cost mai bun pe produs dacă nemţii iau credite cu 2%, iar eu plătesc de 3-4 ori mai mult, spune un antreprenor din Braşov. La un transfer de 5.000 de euro în Austria plăteşti 5 euro, iar în România la aceeaşi bancă plăteşti 25 de euro, de ce, spune un antreprenor din Cluj.

Sursa: Ziarul Financiar

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...