Acum 40 de ani a avut loc primul zbor internațional al primului avion de pasageri produs în România, ROMBAC 1-11.

Distribuie!

Acum 40 de ani, în 23 martie 1983, a avut loc primul zbor internațional al primului avion de pasageri produs în România, ROMBAC 1-11.
Prima cursă externă a acestui avion a fost efectuată pe ruta București – Londra.
Avionul ROMBAC 1-11 a fost un avion echipat cu două turboreactoare cu dublu flux Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW, capabile de o forță de împingere de circa 6.000 kgf.
ROMBAC 1-11 putea transporta până la 119 pasageri. Viteza de croazieră era de 870 km/h, iar autonomia de zbor era de 3500 de kilometri.
Înainte de 1989, Întreprinderea de Avioane București, actuala Romaero Băneasa, a construit 9 aparate de acest tip (plus două neterminate), fiind singurul avion comercial cu reacție din Europa comunistă, cu excepția URSS. Toate au fost cumparate de Tarom și Romavia, ulterior fiind operate și de către alte companii. Proiectul ROMBAC prevedea a fi construite un număr total de 80 de avioane.
Opt aparate ROMBAC 1-11 au fost vândute de TAROM către diverse alte companii aeriene din Asia şi Africa.
După 39 de ani, nu există o statistică clară cu privire la aceste aeronave românești. Se ştie doar că două ROMBAC 1-11 operau zboruri charter pentru turişti, în Egipt, în anul 2010.
Însă cu certitudine, niciun avion ROMBAC 1-11 nu a fost implicat într-un accident aviatic cu persoane rănite sau decedate.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații
Părintele Dan, fost director al Bancorex în anii '90, spune că undeva, sus, s-a decis îngroparea Flotei României: Flota era foarte bine, era pe picioare, naviga, se putea salva. Au fost lichidate, una câte una, peste 230 de nave
Biblia Etiopiană este cea mai veche și completă Biblie de pe pământ
Tesla: Toti oamenii pretutindeni ar trebui sa aibe curent gratis. Energia electrica este prezenta peste tot in cantitati nelimitate si ar putea conduce masinariile lumii fara carbune, ulei sau gaz!!!
Ai căzut între şinele de la metrou? Iată ce trebuie să faci pentru a supravieţui şi ce NU ai voie să atingi sub nicio formă! Asta îți poate salva viața!
Iosif Sava, aristocratul care i-a învățat muzică pe români. Provenea dintr-o familie cu trei generații de muzicieni. Marea supărare pe care i-a cauzat-o televiziunea
Inventatorul român Iuliean Horneț a inventat o instalație care transformă paiele de grâu – și nu numai- în motorină, gaz și îngrășământ.
CEL MAI RECUNOSCUT PSIHOLOG RUS LA NIVEL MONDIAL DEZVALUIE LECTIILE CARE ITI VOR FACE VIATA MAI USOARA!
Semne cheie care îți arată că o persoană este aproape de moarte și la ce să fii atent
Profesorul Florian Colceag despre societatea românescă: „Suntem menținuți la un nivel infantil pentru a fi mai bine controlați!”
Nicolae Ceaușescu a condamnat vehement intervenția sovietică în Cehoslovacia (21 august 1968)
Anthony Mureșan, studentul briliant de la Conservatorul din Karlsruhe
Pericolul din materialele de izolare termica! Putini stiu la ce se expun pentru o factura mai mica la incalzire

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...