A fost înregistrată prima „naștere virgină” la un crocodil

Distribuie!


Oamenii de știință au anunțat primul caz înregistrat vreodată de „naștere virgină” la un crocodil, după ce s-a descoperit că o femelă care a fost izolată timp de 16 ani a depus ouă.

Descoperirea oferă o „perspectivă tentantă” asupra originilor evolutive ale trăsăturii, potențial aducând informații noi asupra capacităților de reproducere ale dinozaurilor, arată un nou studiu.


Crocodilul american (Crocodylus acutus) a fost dus în captivitate în 2002, atunci când avea 2 ani, și plasat într-o incintă la Parque Reptilandia din Costa Rica. Femela a rămas singură în următorii 16 ani. Dar în ianuarie 2018, în incintă au fost găsite 14 ouă.

Prima „naștere virgină” la un crocodil

Această „naștere virgină” a unui crocodil, cunoscută și sub numele de partenogeneză facultativă (FP), este un tip de reproducere asexuată la speciile care s-ar reproduce în mod normal pe cale sexuală. Oamenii de știință au documentat-o la păsări, rechini, șopârle și șerpi din captivitate, printre alte specii. Până acum, nu fusese niciodată înregistrată la Crocodilia, ordinul care include crocodili, aligatori, caimani și gaviali.


 

Într-un studiu publicat în revista Biology Letters, cercetătorii au transmis că șapte dintre cele 14 ouă depuse de crocodilul din Costa Rica erau viabile. Îngrijitorii grădinii zoologice au incubat aceste ouă, dar acestea nu au eclozat, așa că, după trei luni, au fost deschise. Conținutul a șase dintre ouă „nu se distinge”, dar unul conținea un făt complet format, dar neviabil. Analiza genetică a arătat că fătul era aproape identic cu mama.

Descoperirea arată originea comună a păsărilor și crocodililor

Echipa, condusă de Warren Booth, entomolog la Virginia Tech (SUA), a scris în studiu că a fost „dezamăgitor” faptul că oul nu a reușit să eclozeze, dar că nu este neobișnuit ca descendenții născuți în acest mod să sufere anomalii și să nu supraviețuiască. FP, au adăugat ei, poate fi mai frecventă la speciile pe cale de dispariție, iar studiile care investighează populațiile sălbatice ar putea dezvălui mai multe cazuri.

Cercetătorii au mai spus și că descoperirea unei „nașteri virgine” la un crocodil înseamnă că FP a fost găsit acum atât la păsări, care descind din dinozauri, cât și la un crocodilian, sugerând o origine evolutivă comună. Păsările și crocodilienii sunt reprezentanții rămași ai archosaurilor, grup care include dinozauri și pterozauri.

„Aceste noi dovezi oferă perspective tentante asupra posibilelor capacități de reproducere ale rudelor archosauriene dispărute ale crocodilienilor, în special Pterosauria și Dinozauria”, au scris oamenii de știință, potrivit Live Science.

A fost înregistrată prima „naștere virgină” la un crocodil

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații (GNI) – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in Grupul Național de Investigații (GNI)!

Grupul Național de Investigații

Distribuie!

Grupul Național de Investigații (GNI)

Grupul Național de Investigații (GNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Grupul Național de Investigații (GNI) a fost înființat la data de 23 mai 2022.

You may also like...